Amy Coney Barrett nu i-a convins pe senatori că își va separa convingerile religioase de deciziile juridice
Amy Coney Barrett, judecătoarea conservatoare nominalizată de Donald Trump pentru postul vacant de la Curtea Supremă, nu a reușit să convingă senatorii americani că își va separa convingerile religioase private de deciziile juridice.
În cursul audierii ei, magistrata a fost evazivă pe mai multe subiecte majore, precum rasismul poliției, drepturile minorităților sexuale ori asigurările medicale.
Dar, mai ales, a refuzat cu îndărătnicie să spună dacă susține interzicerea avorturilor, așa cum o acuză liberalii.
Catolică devotată practicantă şi mamă a şapte copii - dintre care un băiat are sindromul Down, iar doi sunt adoptaţi - judecătoarea Ann Coney Barrett este foarte bine văzută în mediile tradiţionaliste ale căror valori le împărtăşeşte, printre care şi opoziţia faţă de avort.
În audierea de marți seară, ea s-a eschivat însă în mod repetat întrebărilor pe tema verdictul Curții Supreme în cazul Row vs Wade, din 1973, care a legalizat avorturile în Statele Unite.
Sen. Dianne Feinstein, California: „Sunteți de accord cu judecătorul Scalia că verdictul Roe vs Wade poate și chiar ar trebui să fie răsturnat de Curtea Supremă?”
Amy Coney Barrett: „Dacă exprim o părere asupra unui precedent, fie că îl agreez fie că sunt în dezacord, le semnalez contestatarilor că aș putea înclina într-o direcție sau alta într-un caz anume.”
Sen. Dianne Feinstein: „Este supărător să nu obțin un răspuns franc. Mai încerc o dată. Sunteți sau nu de părerea judecătorului Scalia că verdictul Roe vs Wade a fost unul greșit?”
Amy Coney Barrett: „Doamna senator, înțeleg pe deplin de ce mă întrebați asta, dar nu mă pot angaja dinainte într-un fel sau altul. Nu am nicio agendă prestabilită.”
Amy Coney Barrett a încercat de altfel să demonteze teoria că a preluat convingerile mentorului ei, defunctul judecător al Curții Supreme, Antonin Scalia.
Amy Coney Barrett: „Dacă voi fi confirmată în post, nu vă veți alege cu judecătorul Scalia. O să vă alegeți cu judecătoarea Barettt!”
Magistrata a evitat să răspundă şi la întrebările privind drepturile minorităților sexuale, în condițiile în care, potrivit ziarului The New York Times, Barrett a avut la un moment dat legături cu o şcoală care a exclus copiii cuplurilor de acelaşi sex.
52% dintre americani cred că ocuparea locului vacant de la Curtea Supremă ar fi trebuit amânată până după alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.
Donald Trump a vrut, în schimb, să acelereze procedurile, pentru a-şi satisface baza electorală.
Judecătorii Curții Supreme sunt numiți pe viață, iar instanța are deja o majoritate conservatoare, datorită președintelui Trump.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, curtea suprema, senat, judecatori,
Dată publicare:
14-10-2020 14:08