Americanii vor mânca somon modificat genetic fără să știe
Piaţa americană ar putea fi invadată de anul viitor de somon modificat genetic.
Proiectul e în plan de mai mult timp, dar de curând a primit aprobarea din partea Administraţiei federale pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite. Măsura e însă aspru criticată de o parte din locuitorii de peste Ocean, care se tem că sănătatea le va fi pusă în pericol.
În această pescărie din statul Indiana, mii de ouă de somon sunt modificate genetic pentru a creşte mult mai repede decât în mod normal. Mai exact, containerele uriaşe conţin o specie de somon din Oceanul Atlantic căruia i s-a adăugat ADN-ul altor specii de peşti. Rezultatul? Somonul atinge greutatea de adult în 18 luni, adică de două ori mai repede decât unul obişnuit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pete Bowyer, managerul pescăriei: "Primele etape ale producţiei pe care o avem aici sunt foarte asemănătoare cu producţia de somon din oceanul Atlantic, aşa cum se face în prezent. Diferenţa se face simţită în momentul în care luăm peştele care de obicei este transferat în cuşti, dar noi continuăm procesul în containere în care avem un sistem ce curăţă şi reciclează apa. Avem filtre operate mecanic prin care înlăturăm dioxidul de carbon din apă şi îl înlocuim cu oxigen".
Este astfel primul peşte modificat genetic pentru consumul uman, iar autorităţile americane spun că oamenii nu au niciun motiv de îngrijorare.
Greg Jaffe, angajat al centrului de Ştiinţe pentru interes public: "Administraţia federală pentru Medicamente şi Alimente a revizuit datele legate de siguranță în ceea ce privește somonul modificat genetic și a stabilit că nu există niciun pericol alimentar sau o diferență nutrițională între acest somon și un somon obişnuit din Oceanul Atlantic, care a fost crescut în ferme şi pe care îl găsiţi azi în supermarket".
Chiar dacă producătorii acestui tip de peşte intenţionează să îl vândă din 2020 restaurantelor şi magazinelor din Statele Unite, rămâne la latitudinea patronilor dacă îşi vor informa clienţii că somonul a fost modificat genetic, întrucât legislaţia americană nu prevede obligativitatea inscripţionării alimentelor modificate genetic, asa cum există în Uniunea Europeană. Drept pentru care, unele persoane sunt sceptice în legătură cu această inovaţie.
David Willer, cercetător Universitatea din Cambridge: "Conservarea somonului în general nu este o industrie durabilă. Este un pește carnivor şi e nevoie de aproximativ cinci kilograme de pești sălbatici drept hrană pentru a produce un kilogram de somon. Este ca și cum ai creşte tigrii în mare".
Pe viitor, aceeaşi companie americană intenţionează să modifice genetic şi scoicile comestibile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!