Americanii au testat una dintre rachetele interzise până acum prin tratatul cu Rusia
Armata americană a efectuat duminică un test cu rachetă convenţională de croazieră cu rază medie de acţiune, lansată de pe coasta sa vestică, a comunicat luni Pentagonul, potrivit AFP, dpa şi Reuters.
Testele cu acest tip de rachetă ar fi fost interzise prin Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzând Rusia de încălcarea lui.
'Racheta testată a părăsit lansatorul său mobil de la sol şi a lovit cu precizie ţinta după mai mult de 500 km de zbor', a indicat Departamentul Apărării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Testul a fost efectuat de pe insula San Nicolas, din largul Californiei, duminică la ora locală 14.30, a precizat comunicatul Pentagonului.
'Datele culese şi învăţămintele trase din acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare pentru dezvoltarea de noi arme cu rază medie', arată acesta într-un scurt comunicat.
În chiar ziua retragerii Statelor Unite din INF, ministrul apărării, Mark Esper, a anunţat că ţara sa va accelera dezvoltarea de noi 'rachete sol-aer convenţionale, într-un răspuns prudent la acţiunile Rusiei'.
Esper a precizat că SUA au început din 2017 cercetări cu privire la aceste sisteme de rachete, rămânând însă în limitele impuse de INF, încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.