America a marcat cu fast 50 de ani de la discursul istoric al lui Martin Luther King in Washington
Presedintele Barack Obama i-a adus un omagiu celui pe care l-a numit unul dintre mentorii sai si a declarat ca sacrificiul facut de pastorul King pentru egalitatea rasiala n-a fost unul in van.
Primul presedinte de culoare al Americii a adaugat insa ca mai sunt lucruri de rezolvat pentru ca, asa cum visa Martin Luther King, "toti oamenii sa fie egali".
El a comparat lupta pentru drepturi civile cu cea actuala, pentru egalitate economica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele Obama a dat tonul ceremoniilor din Washington. Alaturi, pe treptele memorialului Lincoln, i-au stat doi predecesori la Casa Alba - Bill Clinton si Jimmy Carter.
N-au lipsit actori de la Hollywood sau artisti din lumea muzicii. LeAnn Rimes a interpretat imnul religios "Amazing Grace"
La ora la care, in urma cu jumatate de secol, pastorul a rostit celebrele cuvinte "Am un vis...", liderul de la Casa Alba a luat si el cuvantul.
"Pentru ca ei au marsaluit, fiii si fiicele lor au beneficiat de oportunitati si educatie. Asa au reusit sa vrea mai mult decat sa spele rufele sau sa lustruiasca pantofii altora.Intr-un final, si Casa Alba s-a schimbat", a spus Barack Obama.
Insa lupta nu s-a terminat. Intre majoritatea alba si minoritati inca sunt inegalitati economice, iar rata somajului in randul persoanelor de culoare e aproape dubla fata de medie.
"Cu respect va sugerez ca Martin Luther King nu a trait si nu si-a dat viata pentru ca urmasii lui sa se smiorcaie din cauza blocajelor politice", a spus Bill Clinton, fost presedinte al SUA.
Jamie Foxx, Forest Whitaker sau Caroline Kennedy i-au adus pe rand un omagiu lui Martin Luther King si i-au indemnat pe cei prezenti sa nu uite sa viseze.
Iar in fata miilor de oameni adunati pe esplanada Mall-ului a urcat si Oprah Winfrey.
"Imi amintesc ca aveam 9 ani cand a avut loc Marsul si am intrebat-o pe mama daca pot merge si eu. Mi-a luat 50 de ani, dar sunt aici!", a spus Oprah Winfrey, realizatoare TV.
La final, membrii familiei pastorului King au batut "clopotul libertatii", fix clopotul dintr-o biserica din Alabama, bombardata in 1963 de ku klux klan.
Martin Luther King a fost asasinat de un alb in 1968, la 39 de ani.