Amazon, Tesla și Meta printre companiile de top din lume care subminează democrația și încalcă drepturile omului | Raport
Unele dintre cele mai mari companii din lume au fost acuzate că subminează democrația din întreaga lume.
Lucru care este făcut prin sprijinirea financiară a mișcărilor politice de extremă-dreapta, finanțarea și exacerbarea crizei climatice și încălcarea drepturilor sindicale și a drepturilor omului într-un raport publicat luni de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC).
Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard și Glencore sunt corporațiile incluse în raport.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lobby-ul agresiv al companiilor încearcă să modeleze politica globală la Summitul viitorului al Națiunilor Unite de la New York, pe 22 și 23 septembrie.
La Amazon, raportul notează că dimensiunea și rolul companiei ca al cincilea cel mai mare angajator din lume și cel mai mare retailer online și serviciu de cloud computing au avut un impact profund asupra industriilor și comunităților în care operează.
„Compania a devenit renumită pentru distrugerea sindicatelor și salariile scăzute pe mai multe continente, monopolul în comerțul electronic, emisiile de carbon uriașe prin centrele sale de date AWS, evaziunea fiscală corporativă și lobby-ul la nivel național și internațional”, se arată în raport.
Raportul citează ratele ridicate ale vătămărilor Amazon din SUA, compania contestând constituționalitatea Consiliului Național pentru Relații de Muncă (NLRB), eforturile sale în Canada de a anula legea muncii, interzicerea lobbyiștilor Amazon din parlamentul european pentru refuzul de a participa la audierile din încălcări ale lucrătorilor și refuzul de a negocia cu sindicatele din Germania, printre alte cazuri.
Amazon a finanțat, de asemenea, eforturile grupurilor politice de extremă dreaptă de a submina drepturile femeilor și legislația antitrust, iar site-ul său de vânzare cu amănuntul a fost folosit de grupurile de ură pentru a strânge bani și a vinde produse.
La Tesla, raportul citează opoziția antisindicală a companiei din SUA, Germania și Suedia; încălcări ale drepturilor omului în cadrul lanțurilor sale de aprovizionare ; și opoziția personală a lui Elon Musk față de sindicate și democrație, provocările la adresa NLRB în SUA și sprijinul său pentru liderii politici Donald Trump, Javier Milei în Argentina și Narendra Modi în India.
Raportul o citează pe Meta, cea mai mare companie de social media din lume, pentru rolul său vast în a permite propagandei și mișcărilor de extremă dreaptă să-i folosească platformele pentru a crește membrii și pentru a obține sprijin în SUA și în străinătate.
De asemenea, a citat represaliile companiei pentru măsurile de reglementare din Canada și eforturile costisitoare de lobby împotriva legilor care reglementează confidențialitatea datelor.