Aliatul principal al Rusiei nu e de acord cu trimiterea de trupe nord-coreene pe frontul din Ucraina: „O prostie”
Trimiterea celor 3.000 de soldați nord-coreeni în Rusia, pentru ca mai apoi să lupte pe frontul din Ucraina, a stârnit un val de reacții la nivel global.
De această dată, președintele belarus Aleksandr Lukașenko (foto) a declarat miercuri că este „o prostie” că trupele nord-coreene sunt desfășurate pentru a sprijini ofensiva Rusiei în Ucraina - dar a recunoscut că aceasta ar fi o escaladare majoră a conflictului.
Într-un interviu acordat BBC, Lukașenko a respins informațiile conform cărora Coreea de Nord ar trimite soldați care să lupte alături de forțele ruse, dar a declarat: „Ar fi un pas spre escaladarea conflictului dacă forțele armate ale oricărei țări, chiar și ale Belarusului, s-ar afla pe linia de contact”.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Comentariile lui Lukașenko vin după ce SUA și NATO au declarat că au dovezi că trupele nord-coreene au fost deja desfășurate în Rusia, notează POLITICO.
Lukașenko, „stăpân” pe armele nucleare din Belarus
Liderul Belarusului, un aliat-cheie al lui Vladimir Putin, a declarat că președintele rus nu a cerut ca trupele belaruse să se alăture invaziei din Ucraina. Dar Belarus este departe de a fi detașat de războiul Rusiei, iar Rusia a mutat un lot de arme nucleare tactice la vecinul său în iunie 2023.
Întrebat dacă Putin este pregătit să folosească armele nucleare staționate în Belarus, Lukașenko a insistat că Rusia nu va folosi „niciodată” armele fără acordul liderului său.
Lukașenko a declarat că țara sa este „complet pregătită” să folosească armele dacă este necesar, dar „numai dacă bocancul unui soldat străin pășește în Belarus”.
„Nu avem planuri de a ataca pe nimeni”, a adăugat el.
Sursa: Politico.eu
Etichete: Ucraina, belarus, aleksandr lukasenko, trupe,
Dată publicare:
24-10-2024 13:17