NATO avertizează Ungaria. SUA își pierd răbdarea cu Viktor Orban
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că el și omologii săi din NATO au avertizat Ungaria să nu mai întârzie aderarea Suediei la alianța militară și a avertizat că răbdarea de la Washington are limite.
Parlamentarii din partidul premierului ungar Viktor Orbán au boicotat luni o sesiune de urgență a parlamentului în care era programat un vot pentru a pune pe agenda legislativă candidatura Suediei la aderarea la NATO, adăugându-se la 18 luni de întârzieri care au provocat furia aliaților Ungariei.
Partidul de guvernământ Fidesz, care deține majoritatea absolută în parlamentul Ungariei, a blocat candidatura Suediei din iulie 2022, susținând că politicienii suedezi au spus „minciuni flagrante" despre starea democrației maghiare. Partidul insistă că premierul suedez trebuie să vină mai întâi în Ungaria.
„Am auzit consilier de securitate după consilier de securitate spunând că a trecut timpul ca Suedia să intre și să se adreseze direct reprezentantului Ungariei", a declarat Sullivan după o reuniune a celor mai importanți oficiali de securitate ai organizației la sediul NATO din Bruxelles.
Sullivan a precizat că el și colegii săi au transmis Ungariei că „este o chestiune de credibilitate și de obligație să facă pașii necesari" pentru a finaliza procedurile parlamentare de ratificare a aderării Suediei.
Suedia, împreună cu Finlanda vecină, a lăsat deoparte decenii de nealiniere militară pentru a căuta protecție sub umbrela de securitate colectivă a NATO după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022.
De atunci, Finlanda s-a alăturat alianței transatlantice. Țara, împreună cu ceilalți 30 de aliați, trebuie să fie de acord că Suedia ar trebui să stea în rândurile NATO. Ungaria este singurul membru care îi stă în cale, conform AP.
Sullivan a declarat că nu va „sta aici astăzi și nu va face amenințări particulare sau speculații cu privire la pașii pe care i-am putea lua pe parcurs, dar, desigur, nici răbdarea noastră în această privință nu poate fi nelimitată".
El a spus că SUA „vor continua să urmărească cu atenție acest lucru, dar speră că va exista o rezolvare constructivă a acestei probleme pe termen foarte scurt".
Orbán, care a rupt rândurile cu aliații din NATO prin adoptarea unei poziții favorabile Kremlinului față de războiul Rusiei din Ucraina, a declarat că l-a invitat la Budapesta pe premierul suedez Ulf Kristersson pentru a discuta despre „viitoarea cooperare în domeniul securității și apărării ca aliați și parteneri".
Cu excepția cazului în care nu va fi convocată o altă sesiune de urgență a parlamentului ungar pentru a dezbate oferta Suediei, adunarea urmează să se întrunească în sesiune ordinară pe 26 februarie.