Alertă de tsunami în Noua Zeelandă şi Australia, în urma unui seism cu magnitudinea 7,7
Noua Zeelandă şi Australia au lansat o alertă de tsunami după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care s-a produs miercuri în Pacific, dar nu şi Franţa, seismul fiind puţin resimţit în Insulele Loialităţii şi Noua Caledonie, relatează AFP.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 400 de kilometri sud-est de arhipelagul Insulele Loialităţii şi la circa 430 de kilometri de Vanuatu, potrivit Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS).
Cutremurul a declanşat prompt un avertisment de tsunami din partea Centrului de Alertă pentru Tsunami din Pacific.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Valuri periculoase cauzate de acest cutremur sunt posibile în următoarele trei ore", a avertizat centrul, adăugând că valuri între 30 de centimetri şi un metru ar putea atinge unele zone costiere din Fiji, Noua Zeelandă şi Vanuatu.
Curând după aceea, autorităţile din Australia şi Noua Zeelandă au urmat exemplul. "Tsunami-ul este confirmat", a anunţat pe Twitter Serviciul de Meteorologie din Australia, avertizând asupra pericolelor pentru insula Lord Howe, situată la aproximativ 550 de kilometri est de Australia.
La rândul său, Agenţia pentru situaţii de urgenţă din Noua Zeelandă a emis o avertizare către populaţie, care vizează coastele septentrionale ale Insulei de Nord. "Ne aşteptăm ca regiunile de coastă din Noua Zeelandă să fie expuse curenţilor neobişnuit de puternici şi unei creşteri a apelor imprevizibilă", a anunţat agenţia.
"Persoanele care se află în larg sau pe coastă trebuie să se întoarcă spre interior (pe uscat), departe de plaje, linii de coastă, porturi şi estuare", a adaugat agenţia neozeelandeză.
Autorităţile franceze nu au lansat o alertă pentru moment. "Valul aşteptat nu poate depăşi 30 de centimetri", a declarat pentru AFP o sursă din ministerului teritoriilor franceze de peste mări. "Dar monitorizăm îndeaproape evoluţiile în cazul în care acest lucru ar urma să se schimbe", a precizat sursa.
Potrivit acestei surse, cutremurul "a fost puţin resimţit în Noua Caledonie şi în Insulele Loialităţii. Până în prezent nu au fost raportate pagube materiale".
USGS a raportat iniţial o magnitudine de 7,9, pe care ulterior a revizuit-o la 7,5 şi apoi la 7,7.
Noua Caledonie este situată în sud-vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 1.500 kilometri est de Australia.
Regiunea care cuprinde Noua Caledonie şi statul vecin Vanuatu se află pe aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului", una dintre zonele cu cea mai intensă activitate seismică de pe planetă.
În septembrie 2018, un cutremur cu magnitudinea 7,5 a declanşat un tsunami care a lovit insula indoneziană Sulawesi. Catastrofa s-a soldat cu peste 4.300 de morţi şi dispăruţi şi cel puţin 170.000 de persoane strămutate.
Un alt seism devastator, cu magnitudinea 9,1, a lovit coastele insulei Sumatra în 2004, provocând un tsunami care a ucis 220.000 de persoane din regiune, dintre care aproximativ 170.000 în Indonezia.
Sursa: Agerpres
Etichete: cutremur, australia, noua zeelanda, tsunami,
Dată publicare:
10-02-2021 21:41