Alertă la Capitoliul SUA: posibil atac al unei grupări de extremă dreapta

Alertă de posibil atac la Capitoliul SUA al unei grupări de extremă dreapta
Profimedia

Poliţia Capitoliului din Washington a anunţat, miercuri, că a obţinut informaţii care indică un posibil complot al unei grupări de miliţie de dreapta de a pătrunde joi în clădire, un plan care aminteşte de atacul care a avut loc pe 6 ianuarie.

Autorităţile au afirmat că extremiştii de dreapta fac parte dintr-o mulţime de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump care au asaltat Capitolul şi au întrerupt certificarea oficială de către Congres a victoriei electorale a preşedintelui Joe Biden.

Joi marchează data la care unii teoreticieni ai conspiraţiei de dreapta au susţinut că Trump, învins de Biden la alegerile din 3 noiembrie, va depune jurământul pentru un al doilea mandat.

Printre cei arestaţi în legătură cu atacul din 6 ianuarie s-au numărat membrii grupurilor de dreapta Proud Boys şi Oath Keepers.

Cinci persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au murit în timpul revoltei.

Citește și
Capitoliu
Amenințare teroristă în SUA, ce vizează Capitoliul. "Soleimani va fi răzbunat”

Poliţia Capitolului a declarat că lucrează cu agenţiile locale, de stat şi federale ”pentru a opri orice ameninţări împotriva Capitoliului”, adăugând: ”Luăm informaţiile în serios”.

Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la ameninţare, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Comunicatul Poliţiei Capitoliului a menţionat că departamentul a făcut deja ”îmbunătăţiri semnificative ale securităţii” la Capitoliu, unde se află Camera Reprezentanţilor şi Senatului SUA.

Nu este clar dacă aceste îmbunătăţiri au fost făcute ca răspuns la această ultimă ameninţare sau dacă au fost adoptate măsuri după revolta din 6 ianuarie.

Nu există niciun indiciu că Senatul sau Camera îşi vor modifica joi activităţile legislative.

Camera îşi propune să dezbată şi să adopte joi un proiect de lege privind reforma poliţiei.

Senatul ar putea fi în mijlocul unei dezbateri potenţial lungi şi va vota asupra unui proiect de ajutor pentru Covid-19.

Marţi, sergentul interimar al armelor Timothy Blodgett i-a notificat toţi membrii Congresului despre o posibilă ameninţare la adresa securităţii, de joi până sâmbătă. Acesta s-a referit la ”potenţiale proteste şi demonstraţii în jurul a ceea ce unii au descris drept ”adevărata zi de învestire”.

Timp de aproape un secol, preşedinţii SUA au fost învestiţi pe 20 ianuarie, inclusiv Biden, care a depus jurământul în funcţie pe terenul Capitoliului. Anterior, 4 martie a fost data jurământului.

Începând cu 6 ianuarie, trupele Gărzii Naţionale au fost desfăşurate pe terenul Capitolului şi au fost ridicate garduri înalte pentru a extinde perimetrul de securitate al clădirii.

"Ca urmare a acestor noi informaţii, USCP şi-a îmbunătăţit, de asemenea, poziţia de securitate pentru următoarele zile", a declarat Blodgett parlamentarilor.

Congresul a organizat deja o serie de audieri cu privire la revolta din 6 ianuarie, iar liderii Congresului vor primi în următoarele zile recomandări pentru noi măsuri permanente de securitate la Capitoliu. Camera Reprezentanţilor l-a acuzat pe Trump pe 13 ianuarie de incitare la o insurecţie, concentrându-se pe un discurs incendiar pe care acesta l-a susţinut în faţa susţinătorilor cu puţin timp înainte ca mulţimea să meargă la Capitol, dar Senatul l-a achitat pe 13 februarie.

 

Citește și...
Peste 300 de persoane au fost puse sub acuzare în urma atacului de la Capitoliul SUA
Peste 300 de persoane au fost puse sub acuzare în urma atacului de la Capitoliul SUA

Departamentul american de Justiţie a pus sub acuzare peste 300 de persoane în urma violenţelor produse la Capitoliul din Washington de către susţinătorii lui Donald Trump, iar cel puţin 280 au fost arestate, conform procurorului general adjunct în exerciţiu, John Carlin.

Amenințare teroristă în SUA, ce vizează Capitoliul.
Amenințare teroristă în SUA, ce vizează Capitoliul. "Soleimani va fi răzbunat”

Controlorii de trafic aerian de la New York au primit o ameninţare cu un atac ce vizează Capitoliul, chiar în ziua în care Congresul SUA va valida votul de la alegerile prezidențiale.

Un barbat arestat pentru terorism in SUA a sunat din inchisoare la un post TV: Am vrut sa-l impusc in cap pe Barack Obama
Un barbat arestat pentru terorism in SUA a sunat din inchisoare la un post TV: Am vrut sa-l impusc in cap pe Barack Obama

Un barbat acuzat ca planuia sa comita un atac la Capitoliul din SUA a sunat din inchisoare la un post de televiziune si a declarat ca, daca nu ar fi fost arestat, ar fi mers la Washington si l-ar fi impuscat pe presedintele Barack Obama in cap.

Recomandări
Raport: China administrează peste 100 de „secții de poliție” secrete în zeci de țări pentru a-și monitoriza cetățenii în exil
Raport: China administrează peste 100 de „secții de poliție” secrete în zeci de țări pentru a-și monitoriza cetățenii în exil

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.

 

Revocarea lui Bădălău, decisă luni la prânz. Are loc votul în plen
Revocarea lui Bădălău, decisă luni la prânz. Are loc votul în plen

Revocarea lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi ajunge luni la comisiile de buget-finațe. Raportul acestora este așteptat până la prânz.

Programul Rabla pentru Electrocasnice. Voucherele se acordă de luni. Care sunt produsele incluse în prima etapă
Programul Rabla pentru Electrocasnice. Voucherele se acordă de luni. Care sunt produsele incluse în prima etapă

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare.