Un fenomen ciudat și periculos a lovit centrul Croației. Peste 100 de găuri au apărut în pământ după cutremure. VIDEO

Dată publicare: 04-03-2021 10:21
Dată actualizare: 04-03-2021 10:26


Un fenomen ciudat și periculos a lovit centrul Croației.

Numeroase găuri au apărut în zonă. De multe ori, casele sunt înghițite de ele, transmite AP.

Fenomenul neobișnuit a fost declanșat după ce două cutremure, cu magnitudinea de 5,2 și respectiv 6,3 pe scara Richter, au zguduit regiunea, la sfârșitul lunii decembrie.

Șapte persoane au murit în urma seismelor, însă găurile reprezintă o amenințare continuă.

„Acest lucru s-a întâmplat după cutremur. După cutremur a fost multă ploaie, ceea ce a făcut lucrurile mult mai rele. Doar apă, apă, apă, peste tot", a povestit un locuitor al satului Borojevici.

În mai puțin de două luni de la cutremure, în zonă au fost raportată apariția a cel puțin 100 de astfel de găuri.

Deși găurile reprezintă un fenomen obișnuit în locuri bogate în depozite de calcar, viteza mare cu care apar îi ia pe oameni de știință prin surprindere, deoarece acest proces durează de obicei decenii sau chiar secole.

Unele găuri au apărut sub case, forțând locuitorii să le părărească, în timp ce altele pun în pericol curți și câmpuri, împiedicând fermierii să lucreze pământul de teama de a nu fi înghițiți de găurile în expansiune.

Oamenii de știință spun că acesta este un fenomen fără precedent, care oferă o oportunitate de a studia modul în care evenimentele violente, cum ar fi cutremurele, pot afecta atât de rapid sedimentele și fluxurile de apă subterană.


VIDEO PROTVPLUS.RO