Mii de doze de vaccinuri anti-Covid contrafăcute, descoperite în China și Africa de Sud

Dată publicare: 04-03-2021 10:18
Dată actualizare: 04-03-2021 10:31


Înșelăciune cu vaccinul COVID, prin SMS. Care sunt persoanele vizate

Polițiștii din China și Africa de Sud au confiscat mii de doze de vaccinuri anti-Covid-19 contrafăcute, a anunțat, miercuri, Interpol.

Într-un depozit de lângă Johannesburg, Africa de Sud, ofițerii de poliție au descoperit 400 de flacoane - echivalentul a aproximativ 2.400 de doze- care conțin vaccinuri false împotriva Covid-19 și mii de măști neconforme. În urma descinderii, au fost arestați patru presupuși vinovați, trei chinezi și un zambian.

În China, polițiștii au identificat cu succes o rețea de vânzare a vaccinurilor Covid-19 contrafăcute, într-o anchetă susținută de Interpol, informează The Guardian.

Au fost făcute raiduri în incintele de producție a vaccinurilor false, fapt ce a dus la arestarea a aproximativ 80 de suspecți și confiscarea a peste 3.000 de doze de vaccin de la fața locului.

 

Interpol: Acesta este doar vârful aisbergului

 

La începutul acestui an, Interpol a transmis autorităților din îndreaga lume că trebuie să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului.

Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, Interpol, care are sediul în Lyon, Franța, avertiza atunci asupra unei "potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a gripei".

Deși vaccinurile contrafăcute din China și Africa de Sud au fost confiscate, secretarul general al Interpol, Juergen Stock, a atenționat că acesta este „doar vârful aisbergului”.

"Orice vaccin care este promovat pe site-uri web sau pe dark web nu este legitim, nu este testat și poate fi periculos", a avertizat Interpol.

Sursa: The Guardian