LIVE TEXT | Alegerile prezidențiale și referendum în Republica Moldova: Peste 200.000 de cetăţeni au votat în primele 3 ore

alegeri prezidentiale republica moldova 2024
Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani.

UPDATE 10:40 - Peste 7% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 10:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Oficialii CEC au arătat că până la ora 10:00 şi-au exprimat dreptul de vot 200.385 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi în listele electorale de bază, ceea ce înseamnă 7,31%, informează Agerpres.

UPDATE 10:20 - Vasile Tarlev este primul candidat la alegerile prezidenţiale care a votat. Au votat şi Alexandr Stoianoglo şi Andrei Năstase, informează News.ro.

UPDATE 10:00 - Sute de cetățeni moldoveni au venit la Ambasada R. Moldova de la Moscova pentru a vota la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional privind aderarea la UE, scrie agenția rusă de presă de stat TASS, citată de Ziarul de Gardă.

Citește și
Alegeri Republica Moldova
Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat
Cum și-a chinuit regele Arabiei Saudite fiicele. Două prințese au murit, soarta altor două este necunoscută

 UPDATE 09:20 - Peste 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în cadrul celor două scrutine, în primele două ore de la deschiderea urnelor. Majoritatea, peste 51%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 9.000 de persoane, potrivit News.ro.

UPDATE 08:30 - Cei 11 concurenți înscriși în cursa prezidențială sunt:

Alexandr Stoianoglo;
Maia Sandu;
Renato Usatîi;
Vasile Tarlev;
Irina Vlah;
Ion Chicu;
Andrei Năstase;
Octavian Țîcu;
Victoria Furtună;
Tudor Ulianovschi;
Natalia Morari.

UPDATE 08:00 - Prima secţie de votare, cu ocazia scrutinului din Republica Moldova, a fost deschisă la Tokyo, Japonia. Ludmila Vizdoagă, stabilită de 19 ani în diasporă, a devenit prima cetăţeană moldoveancă care a votat.

UPDATE 07:43 - Participanții la alegeri vor primi câte două buletine de vot – unul pentru a pune ștampila „Votat” în dreptul candidatului pe care-l vor șef al statului, iar altul – pentru a bifa opțiunile „DA” sau „NU” răspunzând la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

La primul tur al alegerilor prezidențiale s-au înscris 11 candidați.

UPDATE 07:35 - Sky News: Poliția spune că a descoperit dovezi ale unor rețele rusești sau sprijinite de Rusia care încearcă să intervină în alegerile prezidențiale, dar și în referendumul UE.

UPDATE 07:25 - Jurnaliștii elevețieni de la Le Temps notează că „întreaga lume aşteaptă să vadă ce mesaj îi transmit moldovenii lui Putin, într-un dublu scrutin devenit simbolul confruntării între Occident şi Rusia”. (Citiți articolul AICI)

UPDATE 07:15 - The Economist, despre alegerile din Republica Moldova: Un David femeie, Maia Sandu, contra lui Goliat Putin

Maia Sandu, cea care deține funcția de preşedinte a Republicii Moldova din 2020, a devenit unul dintre cei mai admiraţi lideri din această zonă a Europei de Est, cândva guvernată direct sau puternic controlată de Uniunea Sovietică. (Citiți articolul AICI)

UPDATE 07:00 - Secțiile de votare și-au deschis ușile la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.

Comisia Electorală Centrală a deschis 1.988 de secții pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 306 în municipiul Chișinău și 30 pentru alegătorii din Transnistria, precum și 228 de secții de votare peste hotare, noteză ziarulnational.md.

Știrea inițială:

Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00, oferind alegătorilor 14 ore pentru a-și exprima opțiunea.

Acest scrutin reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței țării și este considerat crucial pentru viitorul Moldovei.

În paralel cu alegerile prezidențiale, se desfășoară și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, adăugând o dimensiune suplimentară acestui eveniment electoral. Cetățenii sunt chemați să răspundă la întrebarea: "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?"

Candidații și principalele lor platforme

În cursa prezidențială din acest an s-au înscris 11 candidați, reprezentând un spectru larg de orientări politice și viziuni pentru viitorul țării. Printre candidații notabili se numără:

1. Maia Sandu (independentă, susținută de PAS): Actuala președintă, care candidează pentru un al doilea mandat. Platforma sa se concentrează pe continuarea parcursului european al Moldovei și combaterea corupției.

2. Alexandr Stoianoglo (PSRM): Fost procuror general, candidează din partea Partidului Socialiștilor, promovând o platformă care echilibrează relațiile cu UE și Rusia.

3. Renato Usatîi (Partidul Nostru): Fost primar al localității Bălți, se prezintă ca o alternativă la politicienii tradiționali.

4. Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei): Fost prim-ministru, se concentrează pe dezvoltarea economică și socială.

5. Irina Vlah (independentă): Fostă guvernatoare a Găgăuziei, aduce perspectiva regională în campanie.

Alți candidați includ Ion Chicu, Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari, fiecare aducând perspective diferite asupra viitorului Moldovei.

Provocări și aspecte cheie ale alegerilor

Aceste alegeri se desfășoară într-un context complex, marcat de mai multe provocări și aspecte cheie:

Integrarea europeană: Referendumul constituțional adaugă o miză suplimentară scrutinului, reflectând aspirațiile pro-europene ale unei părți a populației.

Relațiile cu Rusia: Gestionarea relațiilor cu Federația Rusă, în special în contextul conflictului din Transnistria, rămâne o temă de importanță majoră.

Reformele economice și sociale: Îmbunătățirea nivelului de trai, combaterea sărăciei și modernizarea economiei sunt subiecte centrale în dezbaterile electorale.

Combaterea corupției: Lupta împotriva corupției continuă să fie un subiect de interes major, cu implicații pentru dezvoltarea țării și încrederea cetățenilor în instituții.

Unitatea națională: Depășirea diviziunilor sociale și politice și consolidarea unui consens național reprezintă o altă temă importantă abordată de candidați.

Procesul electoral și măsuri de securitate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a luat măsuri extensive pentru a asigura integritatea și transparența procesului electoral:

- Peste 2.000 de secții de votare au fost deschise pe teritoriul Moldovei, plus 234 de secții în străinătate pentru diaspora, dintre care 16 în România.

- Observatori naționali și internaționali sunt prezenți pentru a monitoriza desfășurarea alegerilor.

- Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte de identitate: buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu, sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

- O noutate pentru acest scrutin este introducerea votului prin corespondență pentru cetățenii aflați în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.

Pentru ca alegerile să fie validate, este necesară o prezență la vot de cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Câștigător este declarat candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1). În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută, se va organiza un al doilea tur de scrutin în două săptămâni, cu participarea primilor doi candidați clasați în primul tur.

Referendumul constituțional urmează aceleași proceduri de votare, cu alegătorii primind un buletin separat pentru a-și exprima opțiunea privind modificarea Constituției în vederea aderării la UE.

Pe măsură ce ziua avansează, vom oferi actualizări regulate privind desfășurarea votului, declarațiile candidaților și ale oficialilor electorali, precum și orice incidente sau evenimente notabile legate de procesul electoral.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alegeri în Republica Moldova și banii Rusiei pentru voturi. Suma uriașă confiscată în țară într-o singură zi
Alegeri în Republica Moldova și banii Rusiei pentru voturi. Suma uriașă confiscată în țară într-o singură zi

Câinii de urmă de la Aeroportul Chişinău au muncit din greu în ultimele luni, căutând bani care ar putea fi dovezi ale ingerinţei Rusiei în politica moldovenească, relatează BBC.

Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat
Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Câte persoane au votat prin corespondenţă şi câte au renunţat

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Angelica Caraman, a anunţat, vineri, că procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă trimise de moldovenii din diaspora s-a încheiat joi seara, la ora 18:00.

“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova
“Pupăm și poala lui Putin, cântăm și imnul României, ca să supraviețuim”. Istoricul Armand Goșu, despre alegerile din Moldova

Republica Moldova se va îndrepta în mod categoric către Uniunea Europeană, iar alegerile și referendumul de duminică vor consfinți acest lucru, este de părere istoricul Armand Goșu, specialist în istoria Rusiei și a URSS.

Cine candidează la alegerile din R. Moldova 2024: Profilurile celor 11 candidați la președinție
Cine candidează la alegerile din R. Moldova 2024: Profilurile celor 11 candidați la președinție

În octombrie 2024, Republica Moldova se pregătește să aleagă viitorul președinte dintre 11 candidați oficiali. Această cursă electorală aduce în prim-plan o diversitate de experiențe politice și fiecare candidat venind cu o viziune distinctă.  

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2024: Ghid pentru votul din 20 octombrie și contextul general al alegerilor
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2024: Ghid pentru votul din 20 octombrie și contextul general al alegerilor

Pe data de 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. Acest scrutin reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței țării.

Recomandări
Surpriză de proporții în fieful lui Putin. „Sute de cetăţeni ai Moldovei” au venit la amabasa de la Moscova pentru a vota
Surpriză de proporții în fieful lui Putin. „Sute de cetăţeni ai Moldovei” au venit la amabasa de la Moscova pentru a vota

Presa rusă a publicat imagini cu „sute de cetăţeni ai Moldovei” care au venit la Ambasada de la Moscova pentru a vota la scrutinul prezidenţial şi referendumul republican. Imaginile au fost postate puţin după ora 7:00.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”

România s-a dovedit a fi “o nucă tare” pentru Rusia, care nu reușește să-și propage eficient propaganda la noi în țară. Tocmai de aceea, Putin ar putea fi tentat să destabilizeze România folosindu-se de sensibilitatea noastră față de Republica Moldova.

The Economist, despre alegerile din Republica Moldova: Un David femeie, Maia Sandu, contra lui Goliat Putin
The Economist, despre alegerile din Republica Moldova: Un David femeie, Maia Sandu, contra lui Goliat Putin

Maia Sandu, cea care deține funcția de preşedinte a Republicii Moldova din 2020, a devenit unul dintre cei mai admiraţi lideri din această zonă a Europei de Est, cândva guvernată direct sau puternic controlată de Uniunea Sovietică.