Planurile de viitor ale lui Dan Mihalache, avizat pentru a deveni ambasadorul Romaniei la Londra. "E o mare provocare"
Dan Mihalache, seful cancelariei prezidentiale, a primit acordul comisiilor de specialitate din parlament ca sa fie ambasadorul nostru la Londra.
"Nu este o retragere in vacanta, ci o mare provocare", a comentat Mihalache, dupa ce a fost votat de 22 dintre cei 25 de membri ai Comisiilor de politica externa.
Audierea lui Dan Mihalache a fost mai degraba o formalitate. Un singur senator - fostul ministru de Externe Titus Corlatean - a criticat nominalizarea lui Mihalache si a spus ca ar fi fost nevoie de un diplomat si nu a unui politician in acest post.
Dan Mihalache, ambasadorul propus in Marea Britanie: "Nu este o retragere in vacanta, ci, dimpotriva, o foarte mare provocare. Decizia am luat-o impreuna cu presedintele."
Seful Cancelariei Prezidentiale sustine ca se va ocupa de comunitatea romaneasca din regat, nu de putine ori tinta unor campanii agresive de denigrare.
Dan Mihalache, ambasadorul propus in Marea Britanie: "Sunt undeva la 170 de mii de romani inregistrati in Marea Britania, dar evaluarile de la MAE arata ca avem o comunitate mult mai mare. Grija fata de aceasta comunitate este un element de mandat".
Mihalache a promis ca parteneriatul strategic romano-britanic va fi intarit. Cat despre referendum-ul organizat pe 23 iunie privind apartenenta Regatului Unit la Uniunea Europeana, viitorul ambasador a sustinut ca spera intr-un rezultat in favoarea ramanerii in marea familie europeana.
Dan Mihalache va pleca la Londra dupa un an si patru luni in care a fost "mana dreapta" a lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Este insa in politica din 2000. A fost, pe rand, consilier al premierului Adrian Nastase, al presedintelui Senatului Crin Antonescu, dar si secretar general adjunct in Guvernul Ponta. Plecarea din aceasta ultima pozitie a fost una cu scandal, dupa ce a criticat luarile de pozitie ale ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Intrebat ce parere are despre acest vot, Dan Mihalache a afirmat ca reflecta structura Parlamentului. "E o mare provocare, e un post dificil, care va fi foarte complicat in perioada urmatoare din perspectiva evolutiilor care au loc in Marea Britanie. Nu e o retragere in vacanta, ci dimpotriva. (...) Eu raman atasat proiectului presedintelui Klaus Iohannis. Pentru mine este o noua provocare", a precizat Mihalache, care a mentionat ca decizia de a pleca de la Cotroceni a luat-o impreuna cu seful statului.
In total, 19 persoane se afla pe lista si vor fi nevoiti sa se prezinte in fata comisiilor pentru politica externa. Acestea se vor intruni si in urmatoarele doua zile.
Propunerile de numire de ambasadori aprobate de seful statului joi sunt:
- Dan Mihalache in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord
- Daniel Ionita in Republica Moldova
- Marius Lazurca in Ungaria
- Ioana Bivolaru in Republica Portugheza
- George Gabriel Bologan in Republica Italiana, in Republica Malta si in Republica San Marino
- Brandusa Predescu in Regatul Tarilor de Jos (Olanda)
- Gabriela Dancau in Regatul Spaniei
- Constantin Mihail Grigorie in Republica Croatia
- Ion Vilcu in Statele Unite Mexicane
- Ion Galea in Republica Bulgaria
- Carmen Burlacu - Republica Ceha
- Mihai Alexandru Gradinar in Regatul Danemarcei si in Republica Islanda
- Razvan Rotundu in Republica Finlanda
- Daniela Mihaela Camarasan in Republica Estonia
- Anton Niculescu in Republica Slovenia
- Dana Manuela Constantinescu in Bosnia si Hertegovina
- Cristian-Leon Turcanu in Ucraina
- Daniela Brandusa Bazavan in Regatul Maroc
- Radu Octavian Dobre in Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratica Socialista Sri Lanka, Republica Federala Democratica Nepal si Republica Populara Bangladesh.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, romania, ambasador, dan mihalache,
Dată publicare:
11-04-2016 08:42