Alegeri parlamentare în Catalonia: separatiştii lui Puigdemont ar putea pierde puterea
În Spania, se scrie joi un nou capitol din "drama catalană". Alegătorii din Catalonia sunt chemaţi la urne sa-si aleaga parlamentarii.
Sondajele arată însă că scrutinul nu va spune clar în ce direcţie va merge regiunea care şi-a declarat deja independenţa în octombrie, şi care se află acum sub tutela guvernului central. Cele două tabere sunt creditate cu şanse egale, aşa că, cel mai probabil, vor urma negocieri dificile pentru o coaliţie de guvernământ.
Carles Puigdemont şi-a pledat cauza în faţa catalanilor prin transmisiuni în direct şi apariţii televizate şi la radio. Preşedintele demis al Cataloniei e încă foarte popular, deşi a fugit în Belgia după ce Madridul a preluat conducerea asupra regiunii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă s-ar întoarce în Spania, ar fi arestat pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. În Belgia, a lansat mişcarea "Toţi pentru Catalonia", în care s-a înscris şi această fostă profesoară din Barcelona.
Laura Borras, candidată a partidului lui Puigdemont: "Mă aflu aici fiindcă preşedintele meu are nevoie de mine. Situaţia este excepţională. Muncim din greu pentru independenţă. Vrem o Catalonia liberă."
În schimb, catalanii unionişti s-au mobilizat în campanie şi îşi pun toate speranţele în această femeie: Ines Arrimadas, liderul partidului Ciudadanos, de centru-drepta. Cel mai convingător argument al taberei anti-independenţă e cel economic. Speriate de necunoscut şi de instabilitate, peste trei mii de companii şi-au mutat sediul social din Catalonia în alte regiuni ale Spaniei.
Scrutinul anticipat a fost organizat la iniţiativa guvernului de la Madrid, care a mizat pe victoria taberei unioniste. Sondajele arată că şapte partide au şanse să obţină locuri în noul legislativ catalan, ceea ce va complica discuţiile pentru crearea unei majorităţi.
În condiţiile în care cele două tabere vor aduna, conform sondajelor, tot cam atâtea voturi, cheia unei coaliţii va fi la partidele mici, unele cu o poziţie neclară în privinţa independenţei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, Madrid, alegeri, arest, belgia, independenta, Parlament, catalonia, politica, carles puigdemont, tribunal constitutional,
Dată publicare:
21-12-2017 07:16