Alegeri în Taiwan, cu miză uriașă. A fost ales noul președinte: candidatul considerat de Beijing un „grav pericol”

×
Codul embed a fost copiat

În Taiwan au loc sâmbătă alegeri decisive pentru viitorul insulei. Oamenii au ieșit să își aleagă președintele și parlamentul, în timp ce Beijingul sporește presiunea pentru a convinge Taipeiul să-i accepte suveranitatea.

Alegerile au fost prezentate ca fiind primul moment de cotitură geopolitică globală din 2024, care pune SUA și China într-o bătălie pentru influență regională. Beijingul a prezentat votul ca pe o alegere între război și pace și a subliniat că reunificarea insulei democratice cu partea continentală comunistă este inevitabilă, potrivit Politico.

Dacă actualul vicepreședinte Lai Ching-te - cunoscut și drept William Lai - va câștiga în cele din urmă, aceasta ar reprezenta a treia victorie succesivă pentru Partidul Democrat Progresist (DPP). Lai este considerat de Beijing drept "un pericol grav", deoarece este pe aceeaşi linie cu preşedintele în funcţie, Tsai Ing-wen, care susţine că insula este, de facto, independentă.

În ceea ce privește securitatea globală, teama este că Beijingul ar putea acum să intensifice presiunea asupra insulei cu avioane și nave de război, așa cum a făcut după ce fostul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită fulminantă în 2022.

Desfășurarea evenimentelor:

Citește și
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

UPDATE 17:01 William Lai tocmai a ținut un discurs al victoriei care a fost urmat de o explozie de confetti în mijlocul aclamațiilor asurzitoare ale oamenilor.

„Taiwan, continuă", a spus el.

Lai a mulțumit alegătorilor pentru că au scris un nou capitol al democrației taiwaneze, adăugând că poporul taiwanez „a rezistat cu succes eforturilor forțelor externe" de a influența votul.

El se referea la avertismentele Chinei de a nu-l vota.

UPDATE 14:15 Actualul vicepreședinte William Lai va fi noul președinte al Taiwanului. Acesta are un avans considerabil, după numărarea a peste 90% din voturi, potrivit BBC.

Cei doi contracandidați ai săi, Hou Yu-ih (KMT) și Ko Wen-je (TPP) și-au recunoscut înfrângerea.

UPDATE 13:00 Cu 8,3 milioane de voturi numărate până la ora locală 18.45, William Lai conduce cu 40,4% din voturi, potrivit Politico, care citează televiziunile din Taiwan.

Lai are așadar o distanță semnificativă față de rivalul său, Hou Yu-ih, apropiat de China, care a obținut 33,2% din buletinele de vot.

Prezența la vot a fost estimată la aproximativ 70% din cei 19 milioane de alegători potențiali - ceea ce înseamnă că au votat aproximativ 13,3 milioane de persoane pe insula cu 23 de milioane de locuitori, potrivit estimărilor presei taiwaneze.

UPDATE 12.35 Lupta este strânsă și reflectă rezultatele sondajelor din ultima lună. Vicepreședintele William Lai, susținător al independenței Taiwanului, are un avans de 4,5%, potrivit BBC.

UPDATE 10:05 Secțiile de votare s-au închis la ora locală 16:00, iar numărarea voturilor la alegerile din Taiwan a început după doar câteva minute.

De la săli de sport și școli la biserici și temple, voturile sunt numărate la secțiile de votare de pe întreaga insulă.

---

Candidatul care susţine că Taiwanul este deja independent, cel care vrea să se apropie de Beijing sau outsider-ul, cineva va ieşi învingător? Taiwanezii îşi aleg preşedintele sâmbătă, sub privirea ameninţătoare a Beijingului, care revendică insula, transmite sâmbătă AFP.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:00 (00:00 GMT) şi se vor închide la 16:00 p.m. (08:00 GMT), rezultatele fiind aşteptate în cursul serii.

Pe această insulă cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori situată la 180 de kilometri de coasta chineză, considerată un model de democraţie în Asia, alegerile sunt organizate într-un singur tur.

Favoritul scrutinului este vicepreşedintele Lai Ching-te din partea Partidului Democrat Progresist (DPP), considerat de Beijing drept "un pericol grav", deoarece este pe aceeaşi linie cu preşedintele în funcţie, Tsai Ing-wen, care susţine că insula este, de facto, independentă.

După alegerile din 2016, China a întrerupt orice comunicare la nivel înalt cu Taiwan, pe care îl consideră una dintre provinciile sale, potrivit Agerpres..

Contracandidatul său, Hou Yu-ih din partea Kuomintang (KMT), principalul partid de opoziţie, pledează pentru o apropiere de Beijing.

Al treilea candidat, Ko Wen-je, din partea micii formaţiuni Partid Popular din Taiwan (TPP), se prezintă ca fiind anti-establishment.

Vineri seara, cei trei candidaţi au avut ultimele mitinguri de campanie în faţa a zeci de mii de oameni, pe această insulă unde rata de participare la alegerile prezidenţiale din 2020 a fost aproape de 75%.

Întreaga săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat din nou linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat, de asemenea, zece avioane şi şase nave de război.

Beijingul le-a cerut alegătorilor taiwanezi să facă "alegerea corectă", iar armata chineză a promis că va "zdrobi" orice încercare de "independenţă" în Taiwan.

"Sincer, Beijingul ar trebui să înceteze să se amestece în alegerile din alte ţări şi să şi le organizeze pe ale sale", a declarat ministrul de externe taiwanez Joseph Wu.

Lai Ching-te a denunţat "principiul chinez al unei singure Chine"."Pace fără suveranitate este la fel ca în Hong Kong", a avertizat candidatul.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o "delegaţie informală" la Taipei după vot.

Taiwanezii votează, de asemenea, pentru reînnoirea Parlamentului, unde DPP ar putea să îşi piardă majoritatea.

Potrivit lui Mathieu Duchâtel, directorul programului Asia din cadrul Institutului Montaigne, "dacă DPP câştigă preşedinţia, dar fără o majoritate parlamentară, aceasta ar limita amploarea înfrângerii pentru Beijing"."Acest lucru ar deschide Chinei posibilitatea unei strategii de influenţă care să vizeze Parlamentul pentru a neutraliza DPP cu obiectivul de a convinge populaţia taiwaneză că sistemul democratic nu funcţionează", adaugă el."Dar reduce şi riscul unui conflict puternic în strâmtoare, prin crearea unei forme de echilibru".

Un astfel de conflict ar fi dezastruos pentru economie. Insula furnizează 70% din semiconductorii planetei, iar peste 50% din containerele transportate în întreaga lume trec prin Strâmtoarea Taiwan.

După cum notează Marc Julienne din cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), "chiar dacă KMT va ajunge la putere, nu sunt sigur că putem spune că este o victorie pentru China". În cele din urmă,"taiwanezii sunt cei care îşi aleg preşedintele, vicepreşedintele şi Parlamentul, aşa că va fi o victorie pentru Taiwan, orice s-ar întâmpla".

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
ONU: 800.000 de persoane de persoane au fugit din Rafah, de când Israelul a lansat invazia terestră în sudul Fâșiei Gaza
ONU: 800.000 de persoane de persoane au fugit din Rafah, de când Israelul a lansat invazia terestră în sudul Fâșiei Gaza

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a estimat sâmbătă că 800.000 de persoane au fugit din calea luptelor de la Rafah începând din 6 mai, de când Israelul a început invazia terestră în sudul Fâşiei Gaza.

Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran. Printre cei executaţi se numără şi două femei
Şapte condamnaţi la moarte au fost spânzuraţi în Iran. Printre cei executaţi se numără şi două femei

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului Iran Human Rights (IHR).

Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Patru state sunt grav afectate, iar pagubele se anunţă deja considerabile
Europa, lovită din nou de indundații de proporții. Patru state sunt grav afectate, iar pagubele se anunţă deja considerabile

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sâmbătă de inundaţii în urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja 'considerabile' în unele locuri, relatează AFP.

Recomandări
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă
De ce vicepremierul Slovaciei nu a preluat până acum atribuțiile oficiale ale prim-ministrului Fico, împușcat în stradă

Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac a apărut, sâmbătă, pentru prima oară în fața judecătorului.

Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”
Cum a fost filmată bona de 69 de ani lovind copilul de un an aflat în grijă. „Treci și bea lăptic! Taci! Taci! Gata!”

O femeie de 69 de ani, angajată bonă de o familie din București, a fost reținută de poliție și acuzată că a lovit copilașul de 1 an și două luni, pe care trebuia să-l îngrijească. Acum este cercetată sub control judiciar.

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.