Alegeri în SUA. Biden i-a îndemnat pe americani "să apere democraţia". Care e miza alegerilor intermediare
Este ziua alegerilor așa-numite "de la jumătatea mandatului" în America. Rezultatele se anunță cruciale pentru ultimii doi ani de mandat ai actualului președinte, dar și pentru felul în care va arăta politica în următoarele decenii.
Preşedintele i-a îndemnat pe americani "să apere democraţia", într-o ultimă pledoarie în ajunul unui scrutin care i-ar putea afecta susţinerea politică în Congres şi l-ar putea putea propulsa pe rivalul său, Donald Trump, pentru următorul scrutin prezidenţial, din 2024.
Centrele de votare s-au deschis pe coasta de est la ora prânzului, după ora noastră, iar primele rezultate vor fi anunțate spre dimineață -, la fel, după ora noastră. Însă 40 de milioane de alegători au votat anticipat, înainte de ziua alegerilor.
Și Prima doamă a fost angajată activ în campania electorală pentru candidații democrați.
Joe Biden: ”Puterea e în mâinile voastre. Voi sunteţi unul dintre motivele pentru care sunt mai optimist ca niciodată în legătură cu viitorul Americii! Să ne amintim cine mama naibii suntem! Suntem Statele Unite ale Americii!”
Preşedintele democrat de 79 de ani a încheiat campania într-o universitate din Maryland asociată în mod tradiţional cu americanii de culoare. Joe Biden şi-a lansat apelul final în faţa unui public în general entuziast, cu excepţia câtorva oponenţi gălăgioşi - înlăturaţi rapid de forţele de ordine.
Tabăra democrată s-a concentrat până în ultimul moment pe prezentarea Partidul Republican drept ameninţare la adresa democraţiei şi a realizărilor sociale - precum dreptul la avort.
La rândul lui, Donald Trump, care visează la "un uriaş val roşu republican" - după cum e culoarea reprezentantivă a acestui partid - a ales pentru ultimul miting Ohio, un stat industrial din Midwest, emblematic pentru o Americă îngrijorată de globalizare.
Donald Trump: ”Suntem la doar câteva ore de cele mai importante "midterms" din istoria Americii. Și avem nevoie de o victorie atât de clară încât stânga radicală să nu ne-o poată fura! O să-i înecăm (pe democrați)! Luăm Camera Reprezentanților înapoi! Luăm Senatul înapoi! Și America în întregime! Iar în 2024, vom recâștiga și magnifica noastră Casă Albă. O să fac un anunț foarte important marți, pe 15 noiembrie, la MAr a Lago, în Palm Beach, Florida!”
Abia ce a preluat frâiele Twitter, miliardarul Elon Musk a recomandat alegătorilor să voteze candidații republicani pentru Congres, deși el este de obicei democrat. "E mai bine ca puterea să fie împărțită iar președintele este democrat" - și-a explicat Musk, strategia.
Scrutinul, în special în ceea ce privește controlul Senatului, se joacă în câteva state-cheie, aceleași ca la alegerile prezidențiale din 2020: Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, Wisconsin și Carolina de Nord.
Care e miza alegerilor intermediare, care cad mereu la jumătatea mandatului de preşedinte?
Pe scurt, abilitatea liderului de la Casa Alba, care e şi şeful guvernului, în America, de a-şi duce planurile la îndeplinire.
La bătaie sunt puse toate mandatele de doi ani ale aleşilor din Camera Reprezentanţilor, care decide ce legi ale Preşedintelui se votează, şi o treime din mandatele de şase ani ale Senatului, care aprobă sau respinge legile propuse de Preşedinte.
Biden e democrat, iar partidul lui controlează ambele camere ale legislativului de la Washington. Dacă republicanii, fostului preşedinte Trump mai câştiga azi 5 mandate în plus în Cameră şi, atenţie, 1 în Senat, ultimii doi ani la putere ai lui Biden devin complicaţi.
Pronosticul, acum e că democraţii, cu emblema lor-măgarul, vor păstra Senatul, iar republicanii, cu elefantul ca simbol, vor lua Camera Reprezentanţilor.
Dacă democraţii lui Biden rezistă la putere, politica ecologistă va continua. La fel, programele de sănătate pentru americanii săraci, dreptul la avort, înăsprirea regimului armelor şi ajutorul masiv pentru Ucraina şi poate taxe mai mari pentru bogaţi.
Dacă Republicanii câştigă fie şi numai o cameră, toate acestea ar putea fi blocate, şi, la fel, ancheta parlamentară asupra asediului Capitoliului, din ianuarie 2021.
În cazul unei victorii, republicanii conservatorii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional.
Kevin McCarthy, posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, declara luni seară la CNN că nu vrea să dea un cec în alb Ucrainei. Casa Albă a replicat că sprijinul american pentru Ucraina va rămâne neclintit, indiferent de rezultatul scrutinului de acum.