Alegeri in Serbia. Pentru prima data din 1990, economia e mai importanta decat criza din Kosovo
Serbia organizeaza duminica alegeri generale, cetatenii avand de ales intre tabara proeuropeana a presedintelui Boris Tadici si nationalistii populisti care se opun intregrarii europene, informeaza AFP.
UPDATE 14:34: Prezenta la urne in alegerile generale din Serbia era, la ora 10.00 (11.00, ora Romaniei), de aproape 11 la suta, cu un procent mai mult decat in alegerile din 2008, anunta Comisia electorala centrala (RIK), citata de site-ul postului B92.
Directorul Oficiului pentru statistica din Serbia, Dragan Vukmirovici, a declarat ca rata de participare era de 10,98 la suta, mai exact 10,92 la suta in centrul tarii, 11,11 la suta in Vojvodina si 10,59 la suta la Belgrad.
Peste 10 la suta dintre alegatori se prezentasera la urne la Novi Sad , iar 8,62 la suta la Nis.
Un alt membru al Comisiei, Miodrag Petrovici, a declarat ca au fost deschise 8.390 de sectii de votare in Serbia si 90 in Kosovo.
Aproximativ 6,7 milioane de sarbi sunt chemati la urne, duminica, in alegerile prezidentiale, parlamentare, locale si provinciale (Voijvodina).
UPDATE 09:00: Sectiile de votare s-au deschis pentru alegerile generale
Peste 6,7 milioane de alegatori sunt chemati la urne, in alegerile prezidentiale, legislative, locale si regionale (in Voivodina).
Pentru prima data dupa destramarea Iugoslaviei la inceputul anilor 1990, dezbaterile sunt dominate de probleme economice, criza din Kosovo trecand pe planul doi.
Serbia se confrunta cu un somaj-record, de 24 la suta, si cu o economie aflata in stagnare.
Principalele doua tabere, cea a lui Tadici si a Partidului Democrat (DS), precum si cea a conservatorului populist Tomislav Nikolici si a Partidului Sarb al Progresului (SNS, de opozitie) promit locuri de munca si sosirea investitorilor straini, dar si combaterea coruptiei si a economiei subterane.
Boris Tadici, 54 de ani, a catalogat scrutinul ca fiind "crucial", indemnand alegatorii sa decida daca doresc "continuarea schimbarilor si dezvoltarea tarii".
Serbia a obtinut in martie statutul de candidat la integrarea europeana, iar Tadici promite ca aderarea va avea loc in urmatorii cinci ani.
La randul sau, Tomislav Nikolici, 60 de ani, promite cresterea impozitelor pentru cei bogati, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizati si atragerea de investitii straine.
Sotia lui Vojislav Seselj, candidata a opozitiei nationaliste in scrutinul prezidential, a promis ca va suspenda, daca va fi aleasa, procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana.