Alegeri în Germania. Social-democraţii au învins la limită coaliţia lui Merkel
Bătălie electorală extrem de strânsă în Germania: Partidul Social-Democrat (SPD) a câştigat alegerile parlamentare cu 25,7% din voturi, la mică diferenţă de Uniunea Creştin-Democrată (CDU).
Formaţiunea actualului cancelar Angela Merkel, a obţinut doar 24,1% - cel mai prost rezultat din istorie. Este pentru prima oară după al Doilea Război Mondial când partidul câștigător a obținut mai puțin de 31% din voturi. Verzii aproape şi-au dublat numărul de mandate, în timp ce stânga radicală nu a prins pragul pentru a intra în Bundestag.
Dacă la social democrați a fost bucurie duminică seară, după anunțarea rezultatelor la exit poll-uri, la sediul Uniunii Creştin-Democrate s-a lăsat tăcerea.
Partidul Social Democrat condus de Olaf Scholz a devansat la o diferenţă foarte mică uniunea conservatoare CDU-CSU condusă de Armin Laschet, plasată pe poziţia a doua, potrivit primelor estimări.
Olaf Scholz, candidat SPD: "Mulţi oameni au votat pentru Partidul Social-Democrat pentru că vor o schimbare de guvern şi pentru că vor ca numele viitorului cancelar să fie Olaf Scholz".
Olaf Scholz are de 63 de ani și a lucrat îndeaproape cu Merkel în calitate de ministru de finanţe în ultimii patru ani. Sobru, pragmatic, Scholz este însă botezat de presă "domnul Plictiseala" din cauza lipsei de carismă.
De cealaltă parte, Uniunea Creștin-Democrată, formațiunea Angelei Merkel, a obținut cel mai slab rezultat din istorie.
Ansgar Focke, membru CDU: "Nici Partidul Social Democrat nu a avut un rezultat prea bun, sunt la aproape același nivel cu noi, în jur de 25%, și până la urmă contează cine poate construi punți de legătură cu principalele partide".
Candidatul Uniunii Creştin-Democrate, Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, a pierdut teren în timpul unei campanii electorale lipsite de strălucire.
Armin Laschet, candidat CDU: "Putem spune de pe acum că nu avem cum să fim mulțumiți de rezultat. În orice caz, rezultatul alegerilor pune Germania, Uniunea, toate partidele democratice în fața unor mari provocări".
A treia poziție a fost adjudecată de partidul Verzilor, a cărui candidată la postul de cancelar a recunoscut după încheierea alegerilor că a făcut greşeli majore în campanie. Cu toate astea, partidul și-a dublat numărul de aleși în viitorul Bundestag.
Susținătoare a verzilor: "Sunt foarte mulțumită. Dacă e să comparăm rezultatul cu cel de la ultimele alegeri, atunci cu siguranță e o creștere majoră. Cred că e și un semn clar că oamenii susţin programul "verde".
Liberalii din Partidul Liber-Democrat au obținut aproape 12% din voturi și vor face parte, cel mai probabil, din viitoarea coaliție de guvernare.
Un rezultat solid a fost obținut și de Partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania. Formațiunea politică a depășit confortabil, pentru a doua oară, pragul necesar de 5% pentru a intra în Bundestag. Nu la fel de liniștiți sunt cei din partidul stângii radicale, urmașul Partidului Comunist din Germania de Est, care a rămas sub prag, dar intră totuşi în Bundestag, cu ajutorul mandatelor directe.
Angela Merkel va rămâne în funcţie până la formarea unei coaliţii de guvernare, iar viitorul cancelar federal va fi ales în parlamentul unicameral german.