Alegeri in Bulgaria. Populatia este dezamagita si nu-si face multe iluzii in privinta rezultatului

Alegeri in Bulgaria

Provocate de furia strazii, alegerile legislative din Bulgaria de duminica risca sa dezamageasca aspiratiile de schimbare ale populatiei, condamnata sa aleaga intre aceleasi partide, si sa conduca la un impas ce poate amplifica criza, relateaza AFP.

Chiar daca a dezamagit, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, are toate sansele sa obtina o victorie in acest scrutin cu un singur tur, dar fara o majoritate pentru a guverna. Ultimele sondaje il crediteaza cu 23 pana la 25,6% din intentiile de vot.

Partidul Socialist (PSB, fost comunist), principala forta a opozitiei, condus de fostul premier Serghei Stanisev, se claseaza pe pozitia a doua in sondaje, cu 18 pana la 22%.

"Oferta de pe piata politica nu corespunde cererii", constata analistul Jivko Gheorghiev de la Institutul Gallup, in opinia caruia bulgarii sunt nevoiti sa aleaga intre partide impotriva carora au manifestat in iarna. In acest context, charismaticul Boiko Borisov le pare unora un rau mai mic, in pofida "apucaturilor totalitariste" de care il acuza criticii.

Absenta alternativei se va face simtita si in privinta participarii la vot. Pana la 18% dintre alegatori declara ca nu vor sa se prezinte la urne, iar 35% ca nu s-au decis inca pe cine voteaza, potrivit ultimului studiu al Institutului Scala. Dezinteresul lor a crescut in timpul campaniei, care s-a transformat intr-o adevarata reglare de conturi intre GERB si socialisti, in jurul unui scandal al unor ascultari telefonice ilegale.

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Ungureanu vrea liste comune ale dreptei la europarlamentare, candidat unic la Presedintie si partid
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Partidele mari s-au aratat mai putin elocvente in privinta proiectelor lor vizand asanarea in Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana (UE), a saraciei cronice.

"Oamenii iesiti in strada s-au intors acasa, dar nu au iertat si nici nu au uitat", a declarat recent premierul interimar Marin Raikov. "Ei asteapta solutii, nu scandaluri", a avertizat el.

Tara balcanica aplica incepand din 1997 un regim de austeritate care mentine o stabilitate a finantelor sale publice, dar in schimbul unui pret platit printr-un nivelul de trai foarte scazut. Tulburarile din februarie, provocate initial de o adevarata explozie a cuantumului facturilor la energie electrica, s-au transformat intr-o miscare de protest, punctata de violente, imporiva saraciei, somajului si coruptiei.

Un fapt fara precedent este ca sase persoane s-au autoincendiat in cea mai intensa perioada a protestelor, din disperare sau din revolta, iar cinci au decedat.

"Instabilitate pe termen lung"

Borisov a demisionat, pe 20 februarie, impreuna cu Guvernul sau, provocand alegeri anticipate, cu doua luni inainte de termen. Politologii il suspecteaza ca a accelerat organizarea scrutinului pentru a nu acorda multiplelor grupuri din societatea civila, aflate la originea manifestatiilor, timpul sa se organizeze intr-o miscare politica. Revendicarea lor principala, vizand o paticipare a societatii civile la gestionarea tarii, are putine sanse de castig.

Partidul minoritatii musulmane (MDL) si extrema dreapta (Ataka), care s-a consolidat pe fondul tulburarilor, sunt sigure, potrivit sondajelor, ca vor obtine pragul de 4% necesar in vederea accesului in Parlament.

Cu exceptia PSB si MDL, care au guvernat impreuna in perioada 2005-2009, celelalte formatiuni exclud orice coalitie.

In acest context, seful statului Rosen Plevneliev a evocat riscul pentru Bulgaria al unei perioade de "instabilitate pe termen lung", indemnand partidele sa sustina un "guvern legitim" cu scopul de a evita organizarea unor noi alegeri legislative.

Tara s-a confruntat cu crize repetate dupa prabusirea regimului comunist, in urma cu 23 de ani. Cea mai grava, a hiperinflatiei in 1997, a provocat prabusirea Guvernului socialist condus de Jean Videnov. Revenirea la calm a deschis calea aderarii la UE in 2007.

Alegerile de duminica vor fi supravegheate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care trimite o adevarata "armada" de 240 de observatori. Partide de opozitie au solicitat efectuarea unei numaratori paralele de catre institutul austriac SORA, pentru evitarea riscului de falsificare.

Majoritatea partidelor s-au angajat sa lupte impotriva practicii cumpararii voturilor, raspandita in continuare in tara, care ii atrage pe cei mai nevoiasi, mai ales pe membri ai minoritatii rome, estimata la 10 la suta din populatie.

 

Principalele partide care participa la alegerile legislative anticipate din Bulgaria

Treizeci si opt de partide si sapte coalitii se prezinta la alegerile legislative anticipate de duminica din Bulgaria, dar doar cateva sunt cotate cu sanse reale de a trece pragul de 4 la suta necesar intrarii in Parlament, relateaza AFP.

- GERB (Cetateni pentru dezvoltarea europeana a Bulgariei), fondat in 2006 de Boiko Borisov (care va implini 54 de ani in iunie), s-a impus ca marele partid conservator din Bulgaria. Clasat pe primul loc in scrutinul din 2009, dar fara sa detina majoritatea, GERB a guvernat cu sustinerea in Parlament a unor formatiuni de dreapta si a partidului ultranationalist Ataka. Guvernul sau a demisionat in urma presiunii exercitate de manifestatiile din aceasta iarna. GERB este considerat totusi favorit la acest scrutin, sondajele creditandu-l cu 23-25,6 la suta din intentiile de vot.

- PSB (Partidul Socialist, fostii comunisti) condus de Serghei Stanisev, in varsta de 47 de ani, presedinte al Partidului Socialistilor Europeni (PSE). Aflat la conducerea unei "coalitii pentru Bulgaria" cu alte sapte partide, el face campanie pe tema masurilor de ajutorare a celor saraci si a moralitatii vietii politice. Fostul premier (2005-2009) a contribuit la dezvaluirea publica a interceptarilor telefonice ilegale, devenite tema numarul unu a campaniei, chiar daca partidul sau nu a profitat de acest lucru in sondaje (18-22 la suta). El a renuntat sa candideze pentru postul de pemier in caz de victorie, in favoarea lui Plamen Oresarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finantelor in Guvernul de coalitie al lui Stanisev, in 2005.

- Miscarea pentru drepturi si libertati (MDL) reprezinta minoritatea musulmana, intre care etnicii turci (8 la suta din populatie), pomacii (urmasii bulgarilor convertiti la islam) si o parte dintre romi. Liderul sau istoric, Ahmed Dogan, in varsta de 59 de ani, a fost victima unei tentative esuate de asasinat la inceputul lui aprilie, in timpul unui miting. Partidul, condus acum de Lutvi Mestan, este creditat cu 6,1 pana la 12,3 la suta din intentiile de vot, potrivit rezultatelor a trei mari institute de sondaje (Scala, Mediana, Centrul de analiza si marketing).

- Ataka (ultranationalist), creat in 2005 si condus de Volen Siderov (57 de ani), un fost jurnalist. Partidul, reprezentat in Parlament, este xenofob si antieuropean in mod deschis, fiind foarte virulent impotriva minoritatilor roma si turca. Ataka sustinea Guvernul GERB inainte de a se intoarce impotriva lui in urma cu un an. Partidul a stiut sa profite de miscarea de contestare a clasei politice. Acesta este creditat cu 6 pana la 9 la suta din intentiile de vot.

- Bulgaria pentru cetateni, fondat in 2011, de fostul comisar european Meglena Kuneva (care va implini 56 de ani in iunie). Ea face campanie in special pentru o participare extinsa a cetatenilor la afacerile tarii si la "revenirea la normalitate" prin adoptarea standardelor europene in politica si economie. Partidul sau de centru-dreapta poate atrage simpatizanti ai dreptei traditionale care nu se regasesc in GERB si este creditat cu 4,7 pana la 7 la suta din intentiile de vot.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Victor Ponta: Alegerile partiale in colegiile vacantate ar putea avea loc pana la inceputul verii
Victor Ponta: Alegerile partiale in colegiile vacantate ar putea avea loc pana la inceputul verii

Premierul Victor Ponta a declarat ca alegerile partiale pentru locurile de parlamentar vacantate ar putea avea loc "pana la inceputul verii".

Ungureanu vrea liste comune ale dreptei la europarlamentare, candidat unic la Presedintie si partid
Ungureanu vrea liste comune ale dreptei la europarlamentare, candidat unic la Presedintie si partid

Mihai Razvan Ungureanu afirma ca dreapta romanesca este fragmentata, iar pentru a avea sanse trebuie sa stabileasca liste comune la alegerile europarlamentare, un candidat unic la prezidentiale si sa formeze un partid pana in 2016.

Proteste violente in Venezuela, dupa alegeri. Cel putin 7 oameni au murit, iar 61 sunt raniti
Proteste violente in Venezuela, dupa alegeri. Cel putin 7 oameni au murit, iar 61 sunt raniti

Protestele violente izbucnite dupa victoria lui Nicolas Maduro in cursa prezidentiala din Venezuela s-au soldat cu cel putin sapte morti, inclusiv un politist, si 61 de raniti.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.