Ajutoarele sociale din Germania, fraudate de refugiatii cu multiple identitati. Cat primeste pe luna un solicitant de azil
O comisie de ancheta verifica suspiciuni privind peste 300 de cazuri in care solicitanti de azil din orasul german Braunschweig au reusit sa fraudeze sistemul de acordare a ajutoarelor sociale, transmite DPA.
Cazurile suspecte au in prim-plan in special refugiati din Sudan care au sosit in Germania odata cu valul de migratie din vara anului 2015, a declarat duminica pentru DPA presedintele comisiei de ancheta, Joern Memenga. El a estimat ca au fost fraudate de la 3 pana la 5 milioane de euro din fondurile pentru ajutoare sociale.
Refugiatii s-au inregistrat la diverse centre, sub diverse identitati, pentru a primi de mai multe ori ajutoare sociale. Memenga a spus ca multi dintre ei au folosit trei pana la patru nume diferite. Cat despre metodele a care au apelat pentru a nu fi recunoscuti, oficialul german a spus ca "isi lasau barba sa creasca, isi puneau ochelari sau isi tundeau parul".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suprasolicitati de cazurile pe care le aveau de gestionat, functionarii nu si-au dat seama de inselatorie, mai ales ca in perioada de varf a valului de migratie inregistrau pana la 2.000 de refugiati pe zi, a mai spus sursa citata.
In acest fel, fiecare dintre suspecti a putut pacali statul. Presedintele comisiei de ancheta a relatat despre cazul unui solicitant de azil care a folosit nu mai putin de 12 identitati si care a beneficiat ilegal de 45.000 de euro. Potrivit Deutsche Welle, fiecare solicitant de azil care nu se afla direct in grija statului primeste lunar 135 de euro "bani de buzunar" plus alti 216 euro bani diverse cheltuieli de intretinere.
Procurorul din Braunschweig a declarat ca este putin probabil ca vreunul dintre cazuri sa ajunga in instanta, pentru ca, la momentul cand sunt deconspirati, autorii fraudelor au parasit deja orasul.