"Aici locuieste Diavolul in persoana." Cum arata o saptamana in cel mai violent oras din lume, San Pedro Sula
Un reputat jurnalist peruan, premiat pentru reportajele sale despre cartelurile de droguri din America de Sud a petrecut cateva zile in San Pedro Sula, capitala mondiala a crimei.
"Diavolul in persoana locuieste in San Pedro. Oamenii se ucid unii pe altii ca pe niste gaini" este marturisirea impresionanta facuta, potrivit The Guardian, de un operator de pompe funebre, din al doilea oras ca marime din Honduras.
Pentru al doilea an la rand San Pedro Sula a fost numita capitala mondiala a crimei. In 2012, 1200 de persoane au fost ucise aici. Guvernul a scos armata pe strazi, insa violente continua atat timp cat gruparile mafiote se bat pentru putere.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Jurnalistul peruan Guillermo Galdos a petrecut o saptamana intr-unul dintre cele mai periculoase cartiere din orasul unde in fiecare zi au loc cate trei crime.
Chiar in prima zi "o crima a avut loc la cativa metri de hotelul nostru. Mama victimei, acoperita de sange, statea langa cadavru. Copiii de pe strazi s-au strans in jur, neafectati, de parca era ceva normal" povesteste Galdos intr-un documentar realizat pe postul Channel 4.
Strazile din oras au devenit camp de lupta pentru doua grupari criminale MS si M18 care si-au asumat rolul statului. "Este greu de crezut ca un grup de criminali deportati din SUA in '90 au ajuns sa acapere orase intregi din aceasta tara devenind un soi de paza privata pentru cartiere" admit producatorii documentarului.
Multe din zonele orasului au fost abandonate, cladirile arata ca dupa razboi, poarta semnele gloantelor si sunt marcate cu graffiti, metoda prin care gruparile isi stabilesc granitele.
O posibila explicatie pentru aceasta situatie: razboiul autoritatilor mexicane impotriva cartelurilor de droguri si deportarile masive ale imigrantilor criminali de catre SUA au "impins raufacatorii" catre sud, unde autoritatile locale nu au suficiente resurse pentru a lupta impotriva lor.
Oamenilor din San Pedro Sula le este frica sa vorbeasca despre liderii celor doua grupari criminale, in timp ce putinii intreprinzatori locali care au acceptat sa discute cu jurnalistii au povestit despre santajul si amenintarile la care sunt supusi pentru a-si pastra afacerile, dar mai ales viata.
Platesc si peste 1000 de dolari pe luna ca taxa de protectie. Daca nu platim ne ard casele, ne omoara. Este o cultura a fricii. Jumatate din banii celor doua gasti vine din asa zisele taxe de razboi din zonele pe care le controleaza, restul vine din traficul de droguri, povestesc localnicii.
Violentele pe strazi au continuat pe durata celor 7 zile de filmare. Spitalul din oras arata ca unul de razboi. In mai putin de doua ore aici au ajuns patru persoane, victime ale violentelor. Una dintre ele avea doua gloante in cap. Mama il tinea de mana, relateaza producatorii.
Adolescentii drogati, cu arme in posesie reprezinta cea mai periculoasa combinatie. De cele mai multe ori victime gastilor criminale din Honduras cad tinerii "curati". "Liderii lor vorbesc despre crime ca si cum ar fi ceva normal. Au admis chiar ca au ingropat oameni de vii" explica jurnalistii. Recent Honduras a fost plasata pe lista celor mai corupte tari din lume.