Imaginile unei aniversari violente in Turcia. Mii de turci furiosi s-au luptat cu politistii mobilizati de premierul Erdogan

Ultima actualizare: 04-06-2014 06:57

Aniversare marcata cu violenta in Turcia. La un an de la revolta care a cuprins Piata Taksim cand 8 persoane si-au pierdut viata si alte opt mii au fost ranite, ciocniri violente au avut loc din nou in Istanbul si in Ankara.

In mijlocul incaierarii a ajuns si o echipa CNN, bruscata la randul ei de fortele de ordine. Pentru a tine sub control valurile de manifestanti, autoritatile au mobilizat peste 25.000 de politisti si circa 50 de tunuri cu apa la Istanbul.

Ciocnirile au izbucnit la Istanbul, unde sute de manifestanti au fost asediati de fortele de politie pe o strada situata in apropiere de piata Taksim. Protestatarii au aruncat cu sticle si pietre, in timp ce politistii au raspuns atacului cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.

Cu cateva ore inaintea manifestatiei de la Istanbul, organizata la apelul organizatiiilor neguvernamentale, sindicatelor si membrilor societatii civile, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat ca fortele de ordine vor face "tot ce este necesar", pentru a o impiedica.

Autoritatile au inchis ieri si faimosul parc Gezi. In aceasta mica gradina publica a luat nastere anul trecut valul de manifestatii, cand politia a indepartat violent cateva sute de militanti ecologisti care se opuneau distrugerii sale in cadrul unui proiect de reamenajare a pietei Taksim.

In mijlocul protestelor de ieri a fost prinsa si o echipa a postului de televiziune CNN.Reputatul corespondent Ivan Watson, se afla in mijlocul unei interventii in direct, cand a fost luat la intrebari de politistii veniti sa asigure ordinea.

Corespondentul CNN si echipa sa au fost retinuti cateva momente mai tarziu si escortati catre cea mai apropiata sectie de politie. Jurnalistul nu a fost lasat sa plece pana ce unul dintre colegii sai nu i-a adus pasaportul. Politistii au explicat gestul, spunand ca legitimatia de jurnalist ar fi putut fi falsa.

Conflictul dintre protestari si fortele de ordine a continuat pana tarziu in noapte, cand mai multi manifestanti au fost arestati.

Sursa foto: Mediafax foto/ AFP

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO