Agentia Internationala pentru Energie Atomica anunta "cu regret" un esec al colaborarii cu Iranul

Ultima actualizare: 17-05-2012 11:23
Imagine din satelit cu o presupusa facilitate nucleara a Iranului

AIEA si-a exprimat "regretul" fata de esecul colaborarii cu Iranul, asupra continuarii negocierilor referitoare la programul nuclear controversat al Republicii islamice.

Intr-un comunicat difuzat in noaptea de marti spre miercuri, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a relevat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei Agentii ONU acces la o presupusa instalatie nucleara din Parchin, situata intr-o baza militara.

In acest comunicat, Agentia nu ofera informatii asupra a ceea ce intentioneaza sa faca dupa acest esec, pe care il va dezbate in cadrul Consiliului Guvernatorilor pe 5 martie.

Aceste critici dure din partea AIEA intervin la finalul unei vizite de doua zile la Teheran, pe 20 si 21 februarie, a unei misiuni de rang inalt a Agentiei, considerata "ultima sansa". Prima vizita a avut loc in perioada 29-31 ianuarie. Aceasta a doua misiune, ca si prima, a fost condusa de adjunctul directorului Agentiei ONU si seful inspectorilor, belgianul Herman Nackaerts.

In comunicat, directorul general al Agentiei ONU, japonezul Yukiya Amano, si-a exprimat personal "dezamagirea" fata de atitudinea iranienilor. "Este dezamagitor ca Iranul nu a acceptat cererea noastra de a vizita Parchin in prima sau cea de a doua misiune", a declarat el, citat in document. "Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord", a adaugat Amano.

In pofida acestui fapt, anunta AIEA, "au fost depuse eforturi intense intr-o incercare de a se ajunge la crearea unui document care sa permita clarificarea problemelor in suspans in legatura cu programul nuclear iranian, mai ales cele referitoare la posibile dimensiuni militare. Din nefericire, nu s-a putut ajunge la un acord asupra acestui document".

Declaratiile de partea iraniana au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniana, a declarat marti ca "aceste negocieri vor continua in viitor". Cea de a "doua runda a negocierilor a vizat cooperarea si intelegerea reciproca dintre Iran si AIEA", a continuat el, calificand discutiile ca "intense", dar fara sa ofere detalii despre continutul acestora.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!