Manifestatii violente impotriva SUA in Afganistan, dupa ce americanii au ars exemplare din Coran

Ultima actualizare: 27-10-2012 01:12
Proteste anti-americane

Cel putin o persoana a murit si alte 20 au fost ranite miercuri, la Kabul, in timpul unor mitinguri organizate impotriva Statelor Unite, dupa ce militari americani au ars exemplare ale Coranului.

Anterior, un oficial din Ministerul Sanatatii afirma ca unsprezece manifestanti au fost raniti prin impuscare. "Toti sufereau de rani prin impuscare si au fost raniti in timpul manifestatiei", iar "doi sunt in stare critica", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

Politia afgana, care a precizat ca mai multe masini au fost incendiate si magazine distruse, a negat ca ar fi deschis focul asupra manifestantilor. Mii de afgani, inarmati cu cocteiluri Molotov si aruncand cu pietre, au manifestat violent marti in fata celei mai mari baze militare americane din Afganistan, la 60 de kilometri nord de Kabul, acuzand trupele straine ca au ars exemplare de Coran.

Secretarul american al Apararii Leon Panetta, dar si comandantul-sef al Fortei NATO in Afganistan (ISAF), generalul John Allen, au prezentat marti scuze poporului afgan.

Detinutii din Afganistan utilizau exemplare de Coran pentru a comunica

Oficiali americani au declarat marti ca exemplarele de Coran arse la baza militara din Bagram, in Afganistan, au fost retrase deoarece detinutii le utilizau pentru a comunica intre ei, relateaza AFP. Cartile "au fost retrase pentru ca ne temem ca detinutii comunica intre ei" cu ajutorul acestora, a declarat un oficial american sub protectia anonimatului.

Insa alti doi oficiali apreciaza ca aceste carti si documentele islamice ar fi trebuit sa fie retrase in cu totul alt mod.

Generalul John Allen nu a confirmat, insa, in mod oficial ca au fost arse exemplare de Coran, asa cum a dat asigurari politia afgana. El a ordonat efectuarea unei anchete. Un fotoreporter AFP a putut vedea mai multe exemplare de Coran arse pe margini, pe care salariati afgani ai bazei afirma ca le-au salvat de la distrugere.

"Am avut cunostinta de aceste acte, am intervenit imediat si le-am oprit. Documentele recuperate vor fi preluate imediat de autoritatile religioase competente", a comentat, marti, generalul Allen.

Cazurile de profanare a cartii sfinte a islamului de catre militari straini, care se inregistreaza periodic in Afganistan, declanseaza in mod sistematic manifestatii violente. Marti, mii de afgani au inconjurat baza Bagram, situata la nord de Kabul, lansand cocteiluri Molotov care au incendiat una dintre intrari, potrivit unui fotoreporter al AFP prezent la locul protestului. "Sunt cel putin 2.000 de persoane, ele manifesteaza pentru ca exemplare ale Coranului au fost incendiate in interiorul bazei", a declarat un ofiter de politie.

"Anchetam in maniera aprofundata acest incident si luam masurile necesare pentru a ne asigura ca acest lucru nu se mai intampla niciodata. Va asigur... va promit... ca acest act nu a fost intentionat", se arata in comunicatul generalului Allen.

"Vreau sa le multumesc afganilor care ne-au ajutat sa dezvaluim aceasta eroare si care ne-au ajutat imediat sa o corectam", conchide textul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO