Un tunel folosit de evrei ca sa scape de nazisti a fost descoperit intr-o padure din Lituania. Secretul pe care il ascunde

Dată publicare: 01-07-2016 12:27
Dată actualizare: 04-07-2016 07:50


tunel nazisti - Agerpres

O echipa de cercetatori din Israel, Lituania, SUA si Canada a facut o descoperire impresionanta intr-o padure din Lituania.

Astfel, oamenii de stiinta au gasit un tunel legendar facut in secret de prizonierii evrei ca sa scape de nazisti, in Al Doilea Razboi Mondial.

Tunelul a fost descoperit de niste arheologi si cercetatori, care au folosit o tomografia electrica pentru a identifica exact locul unde se afla. Conform Independent, tunelul a fost sapat de prizonierii evrei cu ajutorul lingurilor pe care le primeau la masa.

Tunelul are o lungime de 34 de metri si este localizat in padurea Ponar, cunoscut ca Paneriai, langa capitala Lituaniei, Vilnius. Acesta este locul unde au murit 100.000 de oameni au murit, inclusiv 70.000 de evrei, care au fost ucisi si aruncati in gropi comune, apoi incinerati.

In cautarea lor, arheologii nu au vrut sa dernajeze locul unde si-au pierdut viata, intr-un mod brutal, zeci de mii de oameni. "Aceasta raza de speranta intr-un loc intunecat ca Ponar este foarte important pentru oameni. Tunelul arata ca si atunci cand totul era marcat de moarte, totusi, nimeni nu si-a pierdut speranta de a trai" a spus Jon Seligman, un arheolog din partea autoritatilor israeline, care a participat la expeditie.

Ce s-a intamplat cu evreii care au incercat sa scape de nazisti prin tunel

Spre finalul razboiului, nazistii au incercat sa isi acopere urmele si sa stearga dovezile crimelor in masa pe care le-au facut. Prizonierii evrei si sovietici au fost adusi in padurea Ponar, din lagarul de concentrare Stutthof. Acestia erau tinuti in lanturi si erau obligati sa munceasca la saparea groapelor comune in care erau aruncate si arse cadavrele celorlalti, mai scriu cei de la Independent.

Conform relatarilor istorice, cel care ar fi organizat evadarea prizonierilor este Isaac Dogim, un prizonier pus sa lucreze la groapa comuna cu cadavre. In timp ce dadea la o parte, a descoperit printre ele si membrii ai familiei sale, inclusiv sotia lui. Barbatul a recunoscut-o dupa medalionul de la gat. Asa ca, timp de 3 luni, prizonierii au sapat in secret tunelul, ca sa evadeze. Pe 15 aprilie 1944, aproximativ 40 de prizonieri au reusit sa evadeze prin tunel, insa gardienii nazisti i-au capturat si pe cei mai multi dintre ei i-au executat. Cu toate astea, 11 dintre ei au reusit sa scape

Incepand in 1945, aici a fost ridicat un monument in memoria celor care si-au pierdut viata, insa pana acum, locatia exacta a tunelului a fost un mister.

 

Sursa: Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO