Agenții israelieni susțin că firma de securitate informatică Kaspersky ar fi spionat guvernul american

Ultima actualizare: 15-10-2017 18:29
Hacker
iStock

O agenție israeliană de securitate susține că a penetrat soft-ul companiei rusești, Kaspersky Lab.

Întâmplarea a avut loc în anul 2015, iar elementele descoperite în interiorul Kaspersky Lab au furnizat dovezi solide pentru a interzice companiei rusești să furnizeze servicii guvernului american, potrivit unui raport, notează The Guardian.

În timp ce spionii israelieni au accesat interiorul sistemelor Kaspersky, aceștia au observat că spionii ruși se foloseau de instrumentele companiei pentru a spiona, la rândul lor, spionii americani, raportează New York Times. Aceste informații, transmise Statelor Unite, au condus la decizia din septembrie de a pune capăt utilizării software-ului companiei în cadrul guvernului federal până în luna decembrie, notează The Guardian.

 Aceste sunt câteva răspunsuri revelatoare despre o saga care se desfășoară în jurul Kaspersky Lab, o firmă de securitate a informațiilor, bine cunoscută la nivel internațional. Aceasta a fost fondată în 1997 de către rusul Eugene Kaspersky.

Cu toate acestea, multe întrebări rămân fără răspuns. Guvernul rus exercită un control strict asupra industriilor de înaltă tehnologie din țară și din străinătate care operează pe interiorul granițelor sale. De pildă, în iunie 2017, Rusia a cerut codul sursă pentru anumite produse software importate, aparent pentru a căuta "backdoors" introduse de către agențiile de informații străine. În practică, se crede  că agenția rusă de securitate scana codul sursă pentru a depista vulnerabilitățile nedivulgate pe care le putea utiliza după aceea în vederea îmbunătățirii propriului hacking.

Kaspersky neagă vehement orice implicare în presupusul hacking-ul sponsorizat de către statul rus. "Kaspersky Lab nu a fost implicat și nu posedă nicio informație despre situația în cauză", a declarat compania pentru The Guardian.

"Kaspersky Lab nu a ajutat nici un guvern din lume cu eforturile sale de spionaj ci, spre deosebire de rapoartele eronate, software-ul Kaspersky Lab nu conține nici o capacitate nedeclarată, cum ar fi backdoors, deoarece ar fi ilegală și nu este o practică etică.”

"De asemenea, este important de remarcat faptul că Kaspersky Lab detectează tot felul de amenințări.Compania urmărește peste 100 de actori și operațiuni avansate care ar putea deveni amenințări reale. În cei 20 de ani de activitate, Kaspersky Lab s-a concentrat asupra protejării oamenilor și a organizațiilor împotriva  acestor amenințări cibernetice”, adaugă oficialul companiei, citează The Guardian.

În acest sistem de contraspionaj este foarte complicat să se aprecieze valoarea nominală a pagubelor. În plus, comunitatea israeliană de securitate a avut o relație tensionată de mai mult timp cu Kaspersky Lab.

Descoperirea demasării israeliene a operațiunii companiei Kaspersky a avut loc în aceeași perioadă în care Kaspersky a recunoscut public că a fost vizată de un "actor de stat". Kaspersky a declarat că malware-ul folosit în atac a fost derivat din virusul Stuxnet.

 

Tensiunile dintre Kaspersky Lab și Israelul vine pe fondul dezvoltării tehnologiei Stuxnet, o piersă specializată în malware care a fost creată de către SUA și Israel, cu scopul de-a afecta industria nucleară a Iranului

La acea vreme, cercetătorii Kaspersky au dezvăluit că zeci de mașini, care operau în  rețelele sale,  că au fost infectate de spyware-ul Duqu 2.0, care părea că încearcă să acceseze cercetarea și informațiile clasificate și pe care personalul Kaspersky l-a descris atunci ca fiind cu o "generație înainte".

Deși nu există nici o dovadă concreta până  în prezent, Kaspersky a suspectat că Israelul se află în spatele atacului, întrucât același malware a fost folosit pentru a viza negocierile P5 + 1, privind programului nuclear iranian. Cercetătorii de la Kaspersky au susținut, de asemenea, că programele de lucru al celor care au folosit Duqu au sugerat că s-ar fi putut localiza atât în Israel, cât și în proximitatea sa.

Kaspersky a declarat: "În privința afirmațiilor neconfirmate că această situație se referă la Duqu2, un atac cyber-sofisticat, despre care Kaspersky Lab nu a fost singura țintă, suntem convinși că am identificat și eliminat toate infectările care au avut loc în timpul incidentului. Mai mult, Kaspersky Lab a raportat public atacul, iar compania a oferit asistență organizațiilor afectate sau interesate pentru a ajuta la atenuarea acestei amenințări ".

În 2015, oficialii administrației Obama au declarat jurnaliștilor că Israelul a spionat negocierile în domeniul nuclear și a folosit materiale în încercarea de-a face lobby în cadrul Congresul SUA în 2015 pentru a deraia afacerea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO