AFP: Mark Rutte, pe cale să preia şefia NATO, după ce Iohannis anunţă că-şi retrage candidatura. „Finalul unui fals suspans”
Preşedintele român Klaus Iohannis şi-a anunţat retragerea candidaturii de la şefia NATO, lăsând astfel drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg, relatează AFP.
Klaus Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a anunţat că a informat membrii NATO că se retrage din cursă, a anunţat într-un comunicat Consiliul Superior al Apărării Naţionale (CSAT), care a decis să-l susţină pe premierul olandez Mark Rutte.
Acesta este finalul unui fals suspans, scrie AFP.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Şansele liderului român, care şi-a dezvăluit ambiţiile în martie, anunţând că vrea să încarneze flancul de est al NATO, păreau slabe, în contextul susţinerii lui Mark Rutte de către Statele Unite.
Propunerea era însă serioasă, scrie AFP.
România a înaintat în grad în NATO prin poziţia sa strategică la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Ea se află de asemenea la malul Mării negre, iar peste 5.000 de militari NATO sunt staţionaţi pe teritoriul român.
Însă Klaus Iohannis nu a reuşit să convingă celelalte 31 de state membre ale Alianţei.
Numai Ungaria premierului naţionalist Viktor Orban l-a susţinut pe Klaus Iohannis, după care l-a abandonat marţi în favoarea marelui favorit Mark Rutte.
O decizie - care se ia prin consens de către statele membre în privinţa acestui post - revine unui european.
O decizie de numire a olandezului Mark Rutte, în vârstă de 57 d ani, urmează să fie anuţată până la summitul NATO de la Washington, prevăzut în iulie.
În mandatul lui Jens Stoltenberg, care se încheie la 1 octombrie, NATO a luat o importanţă crucială în Războiul din Ucraina.