Afara din UE. Conservatorii englezi au pregatit un proiect de referendum pentru iesirea din Uniune

David Cameron, Printul Harry

Partidul Conservator britanic a prezentat marti un proiect de lege privind organizarea controversatului referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, punandu-l intr-o situatie delicata pe premierul David Cameron, relateaza AFP.

Intrebarea care ar urma sa apara pe buletinele de vot este, conform proiectului: "Credeti ca Marea Britanie trebuie sa ramana membra a Uniunii Europene?" Proiectul prevede ca referendumul sa fie organizat inainte de 31 decembrie 2017.

Nu a fost fixata nicio data pentru prezentarea proiectului in Parlament, dar documentul pare a fi sortit esecului, in contextul opozitiei exercitate de laburisti si de liberal-democrati.

Liberal-democratii au o pozitie clar eurofila si sunt membri ai coalitiei aflate la guvernare.

Cameron spera ca proiectul va putea fi dezbatut in Parlament, incercand astfel sa dezamorseze riscul unei rebeliuni a conservatorilor eurosceptici.

Citește și
David Cameron si Barack Obama
Una dintre tarile preferate ale romanilor se gandeste sa paraseasca UE. De ce se teme America
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Deputatii conservatori au prezentat o motiune in Camera Comunelor in care regreta lipsa din programul guvernamental a proiectului privind organizarea referendumului pe tema apartenentei tarii la UE. Motiunea, cu valoare simbolica, va fi dezbatuta si votata miercuri. Cameron a promis un astfel de referendum in incercarea de atenuare a vocilor eurosceptice din cadrul partidului pe care il conduce.

Cameron a cedat euroscepticilor, acceptand un proiect de lege privind un referendum asupra UE

Premierul conservator David Cameron a incercat marti sa dezamorseze tensiuni eurosceptice care ii afecteaza partidul, inscriind intr-un proiect de lege promisiunea de a convoca un referendum asupra apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana (UE) la orizonul lui 2017, relateaza AFP.

"Uimiti" de initiativa, "lib-dem" au anuntat ca ei prefera sa se concentreze asupra "adevaratelor" probleme ale tarii, si anume crearea de locuri de munca si cresterea economica, in opinia lor.

Insa acest proiect de lege "va permite sa existe o dezbatere in Camera Comunelor (...) si un vot" asupra acestui subiect, a declarat ministrul de Externe William Hague. Proiectul va demonstra vointa lui David Cameron de a organiza un referendum si de a incerca sa dezamorseze tensiunile din cadrul partidului sau, afectat de disensiuni cu privire la Europa inca de la inceputul anilor '80.

Alarmata de succesul electoral al partidului populist si antieuropean UKIP, aripa eurosceptica din cadrul Partidului Conservator ii creeaza, in prezent, dificultati lui David Cameron.

Ea cere ca un referendum asupra UE sa aiba loc in curand sau vrea sa obtina cel putin garantii cu privire la organizarea acestuia, considerand prea vagi promisiunile sefului Guvernului. Acesta a anuntat in ianuarie ca vrea sa renegocieze, mai intai, termenii apartenentei Marii Britanii si sa organizeze, ulterior, in cazul in care este reales, in 2015, un referendum la orizontul lui 2017 asupra acestui subiect.

Lideri din cadrul Partidului Conservator au indemnat, in ultima perioada, la o iesire, pur si simplu, din UE, iar doi ministri au declarat ca ei ar opta pentru o iesire din blocul european in cazul in care s-ar organiza un referendum imediat.

Pentru a-si arata nerabdarea, deputatii vor apara miercuri, in Parlament, o motiune simbolica in care deplang absenta, in programul legislativ al Guvernului, prezentat la 8 mai, a unui proiect de lege care sa prevada organizarea acestui referendum.

Euroscepticii sunt motivati de sondaje, care releva o crestere a nivelului dezaprobarii britanicilor fata de UE.

Potrivit unei anchete publicate la 8 mai, 46% dintre britanici vor o iesire din Uniune. Alt sondaj, publicat luni, arata ca 35% dintre britanici se pronunta pentru organizarea imediata a unui referendum asupra UE. Insa doar 22% dintre ei se declara singuri ca vor vota pentru o ramanere in UE.

Aceste tensiuni l-au pus pe Cameron intr-o pozitie delicata. El a primit, totusi, luni, in timpul unei vizite in Statele Unite, o sustinere neasteptata din partea lui Barack Obama, care considera "logica" ideea acestuia ca mai intai sa negocieze cu Bruxelles-ul, inaintea unui referendum. "Intr-o relatie foarte importanta, trebuie mai intai sa vezi daca poti repara ceea ce nu functioneaza inainte sa iei in calcul o ruptura", a subliniat presedintele american, care nu agreeaza o eventuala iesire a Marii Britanii din UE.

David Cameron "trebuie sa arate cine este seful. In acest moment nu este el", a subliniat un editorialist de la Times, notand ca "un mare numar de deputati conservatori au incetat sa ii mai fie loiali".

Acest proiect de lege "seamana cu ultima reactie de panica" a unui premier care a "pierdut atat controlul asupra agendei, cat si asupra partidului", a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist.

Insa concesia facuta de Cameron nu pare sa fi calmat imediat pasiunea euroscepticilor, inclusiv a deputatului John Baron, initiatorul motiunii ce va fi dezbatuta miercuri in Parlament, sustinuta de 78 de semnatari, dintre care 67 sunt conservatori.

Baron a apreciat ca acest proiect de lege este un "pas in directia buna", dar este "a doua optiune", indemnandu-si colegii sa sustina textul miercuri.

Sondaj: Sustinerea fata de UE este in scadere neta din cauza crizei 

Sustinerea fata de UE si fata de integrarea economica europeana este in scadere neta in numeroase tari din cauza crizei, potrivit unei anchete realizate de centrul de cercetare american Pew, relateaza AFP.

Intre 2012 si 2013, sustinerea fata de proiectul european a scazut de la 60 la suta la doar 45 la suta, respectiv 15 puncte. Franta a inregistrat cea mai puternica scadere (19 puncte, respectiv 41 la suta opinii favorabile).

Aceasta este de 14 puncte in Spania (46 la suta), o tara extrem de afectata de criza, si de 8 puncte in Germania (60 la suta), dar doar de 1 punct in Italia (58 la suta), potrivit studiului intitulat "Noul bolnav al Europei: Uniunea Europeapa".

In tarile in care nivelul de sustinere era deja scazut acesta a continuat sa se reduca: Grecia a ajuns la 33 la suta (o scadere de 4 puncte) si Marea Britanie la 43 la suta (2 puncte).

Singura tara in care cota UE a inregistrat o crestere este Cehia (plus 4 puncte, respectiv 38 la suta).

Fenomenul este identic pentru sustinerea integrarii economice a Europei, Pew amintind ca aceasta este la originea constructiei europene. Sustinerea, deja slaba, inregistreaza o noua scadere in decurs de un an, ajungand de la 34 la suta la 28 la suta.

Si in acest caz Franta se distinge cu o scadere de 14 puncte (22 fata de 36 la suta), urmata de Italia (11 puncte, respectiv 11 la suta opinii favorabile), Spania (9 puncte, respectiv 37 la suta), Grecia (7 puncte, 11 la suta) si Polonia (7 puncte, 41 la suta). Doar Germania ramane la un nivel mai mare de 50 la suta, in pofida unei scaderi de 5 puncte.

"Criza economica ce se prelungeste a creat forte centrifuge care au divizat opinia publica, separand francezii de germani si germanii de toti ceilalti", potrivit Pew. "Tarile din sud, Spania, Italia si Grecia se indeparteaza din ce in ce mai mult din cauza frustarii lor fata de Bruxelles, Berlin si ceea ce percep drept nedreptatea sistemului economic".

Acest studiu a fost realizat in martie pe un esantion format din 7.646 de persoane din opt tari membre UE (Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Grecia, Polonia si Cehia).

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Obama sustine initiativa lui Cameron de renegociere a conditiilor apartenentei Marii Britanii la UE
Obama sustine initiativa lui Cameron de renegociere a conditiilor apartenentei Marii Britanii la UE

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca sustine initiativa premierului David Cameron de renegociere a conditiilor apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana.

Una dintre tarile preferate ale romanilor se gandeste sa paraseasca UE. De ce se teme America
Una dintre tarile preferate ale romanilor se gandeste sa paraseasca UE. De ce se teme America

Casa Alba a avertizat Marea Britanie ca pozitia sa pe scena internationala ar putea fi slabita semnificativ, daca Regatul paraseste Uniunea Europeana.

Guardian:Germania propune o Armata Europeana. Proiectul care
Guardian:Germania propune o Armata Europeana. Proiectul care "ar putea scoate Marea Britanie din UE"

Un proiect de legi pentru intarirea securitatii UE si formarea unui Minister European de Externe si a unei posibile Armate Europene a fost propus de catre Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Proiectul este sustinut de 11 tari membre UE.

Predictii sumbre pentru Europa. A treia putere economica a continetului ar putea parasi UE
Predictii sumbre pentru Europa. A treia putere economica a continetului ar putea parasi UE

Marea Britanie a avut intotdeauna o relatie dificila cu vecinii europeni, insa, in contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar si aceasta relatie dificila ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitiva a tarii din UE.

Un singur om poate decide viitorul UE.
Un singur om poate decide viitorul UE. "Daca Grecia iese,Marea Britanie nu-si va reveni niciodata"

Franta, Germania si in principal Marea Britanie sunt cu ochii pe un singur nume in aceasta perioada tensionata a zonei Euro.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General
Dosarul Mineriadei. Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, audiat la Parchetul General

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, este audiat de procurorii Parchetului General în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene

În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un nou parlament pentru 5 ani, oferind cetăţenilor europeni o şansă de a decide asupra direcţiei viitoare a blocului comunitar.

Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ
Ploi torențiale, grindină și vijelii în mai multe județe. Zonele lovite de furtuni. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, până la ora 23:00, în mai multe zone din ţară.