Administrația Trump s-a ”supărat” pe cuvintele ”fetus”, ”diversitate” și ”transsexual”
Ce au în comun cuvinte precum "vulnerabil, diversitate ori fetus"? Ei bine, nu sunt pe placul administrației Trump.
Potrivit cotidianului Washington Post, angajații Casei Albe au transmis Centrului de Prevenire și Control al Bolilor să evite în raportul de buget 7 cuvinte și expresii, inclusiv cele pomenite. Solicitarea a stârnit rumoare.
"Vulnerabil, fetus, transsexual, diversitate, dreptul la...,bazat pe dovezi, bazat pe date științifice". Acestea sunt cuvintele și sintagmele care par să-i fi iritat pe oficialii Casei Albe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Erroll Lewsi, comentator politic: CDC are 12 mii de angajați, mulți dintre ei sunt oameni de știință și va garantez că nu vor înghiți ușor asta.
Din motive pe care doar ei le cunosc, întrucât n-au oferit explicații, angajații Casei Albe nu vor să vadă acești termeni în proiectul de buget al CDC- Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor, care se ocupă fix de cei mai ..."vulnerabili" oameni, cei bolnavi.
Lena Sun, Washington Post: Agenția a trimis proiectul de buget și a observat că textul le-a fost înapoiat cu trei cuvinte ori expresii subliniate la fiecare folosire: e vorba de "vulnerabil, dreptul la... și diversitate". Pentru alte 4 formulări au primit instrucțiuni verbal. În unele cazuri se pot presupune motivații ideologice, de pildă "fetus".
Ar fi vorba de implicații vizând avorturile, față de care republicanii au o poziție cel puțIn ostilă.
În unele cazuri, Casă Albă a propus formule alternative. De pildă, în loc de "bazat pe date științifice" recomandă formularea: "CDC își bazează recomandările pe date științifice în acord cu standardele acceptate".
Șeful Departamentului de Sănătate al Casei Albe susține că articolul din Washington Post denaturează sensul discuției.
Reporter: Ați mai pomenit așa ceva?
Erroll Lewsi, comentator politic: Nu, categoric nu în afară ficțiunii, mă trimite cu gândul la romanul "1984" al lui George Orwell.