Adio,transplanturilor de inima!Un peste va reface cordul afectat de infarct
Un mic peste tropical care traieste in mod normal in Raul Gange si care este adesea intalnit in acvarii ar putea revolutiona tratamentul bolilor de inima si ar putea pune punct transplantului de cord, spun oamenii de stiinta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetatorii cred ca abilitatea extraordinara a pestelui-zebra de a-si regenera muschiul cardiac atunci cand acesta sufera vreo leziune ar putea duce la descoperirea unor noi medicamente si tratamente care intr-o zi ar putea ajuta inima umana sa se vindece.
Medicii au descoperit o proteina in pestele-zebra care se pare ca joaca un rol crucial in orchestrarea repararii muschiului cardiac afectat. Un astfel de peste poate regenera 20% din muschiul inimii in decursul a catorva saptamani.
Oamenii de stiinta incearca acum sa vada in ce masura pot gasi o cale biologica prin care muschiul cardiac sa se poata regenera dupa ce oamenii au suferit un atac de cord si astfel, in cazurile mai grave, sa se evite transplantul de inima.
In ziua de azi din ce in ce mai multi oameni supravietuiesc atacurilor de cord dar adesea traiesc toata viata dupa aceea cu un tesut cardiac vatamat, ceea ce le afecteaza serios calitatea vietii. Scopul noilor cercetari este ca acesti oameni sa-si recapete mobilitatea, in acelasi mod in care o pot face pacientii care suporta un transplant de cord.
Profesorul Paul Riley de la Institutul de Sanatate a Copilului, University College, Londra a explicat ca in pestele-zebra a fost descoperita o proteina numita thymosine beta-4 care ar putea sta la baza producerii unui medicament care sa regenereze muschiul inimii umane. Aceasta proteina controleaza cresterea membranei epicardului, care inconjoara inima, astfel ca permite formarea unui nou tesut cardiac si a vaselor de sange.
Chiar daca inima pestelui-zebra are doua camere, spre deosebire de cea a omului care are patru, cercetatorii cred ca un proces similar celui de la peste poate avea loc si in cazul omului. In cazul pestelui, un cheag se formeaza imediat dupa ce zona muschiului a fost vatmata, ca sa stopeze sangerarea. Membrana epicardului apoi creste rapid in jurul cheagului si stimuleaza regenerarea muschiului cardiac si a vaselor de sange. In timp, inima ranita revine aproape la forma si marimea initiale si la abilitatea de a pompa sange.