Fotografiile dezastrului din Golful Mexic, publicate pentru prima data din arhiva guvernului SUA

Ultima actualizare: 16-06-2012 03:21
testoase 1

La peste doi ani de la cel mai mare dezastru ecologic din secolul XXI, Greenpeace a intrat in sfarsit in posesia imaginilor surprinse de autoritatile americane. Fotografiile au fost facute publice.

Conform unui comunicat de presa emis de Greenpeace, organizatia care militeaza pentru protejarea mediului a trimis mai multe cereri Guvernului Statelor Unite, incepand din 2010, in care a cerut detalii despre efectele accidentului de la platforma inchiriata de colosul British Petroleum, asupra speciilor amenintate de disparitie din zona.

Petrolul a inceput sa se reverse in Golful Mexic, dupa ce o explozie puternica a avut loc la platforma petroliera Deepwater Horizon. Conform estimarilor specialistilor, peste 50.000 de barili de petrol au curs zilnic din putul petrolier in apele Golfului, timp de trei luni.

Comunicatul de presa emis de Greenpeace mai mentioneaza de asemenea ca aceste fotografii, in mare parte ale unor testoase marine acoperite de petrol, “par a face parte dintr-un efort de colectare a dovezilor, pentru a pune sub acuzare British Petroleum, colosul care inchiriase platforma si pe ceilalti responsabili”.

Procesul in urma caruia se vor stabili pagubele produse de reversarile de petrol a fost amanat pentru ianuarie 2013. Luna trecuta, fostul inginer al British Petroleum, Kurt Mix, a devenit prima persoana care a fost pusa sub acuzare, in urma dezastrului. Conform expertilor juridici, mai multe arestari in acest caz se vor face in viitorul apropiat.

In acest moment, din cele cinci specii de testoasa din Golful Mexic, patru sunt amenintate de disparitie, iar cea de-a cincea este pe cale de disparitie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO