Acord al statelor membre UE privind sancțiunile impuse Rusiei. Undă verde pentru "armă atomică" financiară
Cei 27 au dat undă verde marţi pentru a interzice difuzarea pe teritoriul UE a media de stat ruse RT şi Sputnik şi pentru a exclude "anumite bănci ruse" din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a anunţat preşedinţia franceză a UE, potrivit AFP.
Reprezentanţii statelor membre la Bruxelles au aprobat, de asemenea, interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF, a precizat aceasta într-un mesaj pe Twitter.
Măsurile din această serie de sancţiuni împotriva Rusiei vor intra în vigoare miercuri după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE, care va preciza numele băncilor vizate.
Aliaţii occidentali anunţaseră sâmbătă că doresc să excludă bănci ruse din SWIFT pentru a provoca Moscovei "costuri care o vor izola şi mai mult de sistemul financiar internaţional şi de economiile noastre", potrivit Agerpres.
Sancţiunea este considerată o "armă atomică" financiară: sistemul SWIFT permite operaţiuni precum tranzitul ordinelor de plată şi ordinelor de transfer de fonduri între bănci, iar aproximativ 300 de bănci şi instituţii ruse îl folosesc.
Mai multe ţări europene reticente iniţial în faţa unei astfel de măsuri, începând cu Germania şi Italia, care se temeau să fie sancţionate în represalii pentru livrările lor de gaz rusesc de care sunt foarte dependente, au ajuns să se ralieze la aceasta.
Cei 27 au decis, de asemenea, să interzică conţinutul multimedia al Sputnik şi versiunile în engleză, germană, franceză şi spaniolă ale canalului Russia Today (RT) pe reţelele de televiziune, precum şi pe internet în cadrul UE.
"Vom interzice în UE maşina mediatică a Kremlinului. Media de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu-şi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea Uniunii noastre", a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.