Submarinul rusesc al mortii: 20 de persoane au decedat
Se pare ca este vorba despre Nerpa, un submarin rusesc de atac abia construit, care facea ultimele teste in Pacific, inainte sa fie dat oficial in folosinta. Reactorul nu a fost afectat, iar nivelul de radioactivitate este unul normal, spun autoritatile.
Victimele s-ar fi sufocat din cauza declansarii accidentale a unui sistem de stingere a incendiilor, care inlocuieste oxigenul din aer cu un gaz inert. Oficialitatile au anunta ca un numar de cel putin 20 de persoane au fost ranite.
Potrivit unor surse apropiate comisiei de ancheta, au murit 3 ofiteri si 17 civili - membri ai echipajului de pe santierul naval insarcinat cu constructia submarinului.
Submarinul a reusit sa urce la suprafata, si la ora aceasta este escortat de o nava de salvare spre baza lui din Extremul Orient rus. La bord se aflau peste 200 de persoane, militari si lucratori de la santierul naval unde a fost construit submarinul.
In ultimii ani, accidentele s-au tinut lant in flota de submarine a Rusiei. Cel mai grav s-a produs in august 2000, cand 118 oameni au murit la bordul submarinului Kursk.
Jurnalistii rusi au aflat rapid ca este vorba despre submarinul de atac cu propulsie nucleara Nerpa construit la Komsomolsk pe Amur, in Extremul Orient Rus. Potrivit unor informatii inca neoficiale, submersibilul urma sa fie predat Indiei, care l-ar fi achiztionat in leasing cu 2 miliarde de dolari si optiunea de a cumpara alte doua bucati.
Cei 22 de raniti au fost transportati la spitalul Militar din Vladivostock. Unde prezenta ziaristilor nu parea deloc agreata in aceasta dimineata.
Spre deosebire de situatia de acum opt ani, de data asta presedintele rus a reactionat imediat. Medvedev a cerut o "ancheta completa si meticuloasa" si i-a trimis de urgenta la Vladivostock pe adjunctul ministrului apararii, pe comandatul Flotei si un procuror militar.
Rusia pastreaza o amintire foarte dureroasa a dramei de pe Kursk, mandria flotei rusesti, pe care - in august 200, la 109 metri in adancul Marii Barents - au pierit 118 marinari, din cazua exploziei uneia dintre torpile.
Autoritatile ruse au intarziat atunci sa ceara ajutor international pentru salvarea unor eventuali supravietuitori. In timp ce natiunea traia drama in direct la televizor, presedintele Vladimir Putin isi vedea netulburat de vacanta. Abia dupa patru zile a catadicsit sa declare situatia drept "critica", precizand insa ca Rusia avea tot ce-i trebuie pentru operatiunea de salvare.