Accesul la internet, un drept fundamental al oamenilor, cred americanii
Considerindu-l un drept fundamental al oamenilor, guvernul federal american aloca resurse si expertiza pentru a sustine activismul digital. Acesta a jucat un rol important in recenta schimbare de regim din Egipt.
In aceste zile, retelele de socializare sunt active in cel putin 10 tari din Orientul MIjlociu si nordul Africii, catalizand naduful anti-guvernamental din Maroc ori Algeria pana in Siria sau Bahrein.
In ultimii 3 ani, Departamentul American de Stat a alocat 20 de milioane de dolari activistilor care lupta impotriva cenzurii practicate de regimurile represive. Semn ca aceasta forma de disidenta este luata tot mai in serios, americanii au rezervat numai pentru 2011 inca 25 de milioane.
Sunt insa si voci care se intreaba daca nu cumva guvernul american aplica un dublu standard. Si asta deoarece Departamentul de justitie tocmai a cerut celor de la Twitter sa ii puna la dispozitie informatii confidentiale in dosarul dezvaluirilor Wikileaks. Sefa diplomatiei americane sustine insa ca nu-i nicio contradictie la mijloc.
Daca unii vorbesc déjà de un efect de domino al revolutiilor din lumea araba, responsabili americani nu uita ca trebuie sa incurajeze aspiratiile prodemocratice, evitand in acelasi timp riscurile - deloc minore.