A patra zi de negocieri la Bruxelles. Spiritele s-au încins, iar premierul olandez Rutte a fost arătat cu degetul
Liderii europeni s-au reunit din nou la Bruxelles pentru a pătra zi de negocieri. Miza este adoptarea unui imens plan de asistenţă finaciară pentru refacerea economiilor greu lovite de criza sanitară.
Însă sunt controverse aprinse asupra fondurilor care urmează să fie acordate sub forma de subvenţii nerambursabile pentru ţările puternic afectate.
A fost o remarcabilă demonstraţie de distanţarea socială şi protecţie sanitară la sosirea liderilor europeni. Dar instantanee de aseară arată că "măştile au căzut" în cursul discuţiilor în formate restrânse. Ca aceasta unde preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis şi cu liderii din Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.
Xavier Bettel, prim-ministru Luxembourg: ”Trebuie să spun că Preşedintele (Consiliului European) Michel nu are o sarcină uşoară. Rar am văzut în cei şapte ani ai mei de experienţă diplomatică poziţii atât de diametral opuse, în atâtea privinţe”.
Auto-proclamatele țări "frugale" sau "cumpătate": Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria, cărora li s-a alăturat Finlanda, au fost neclintite în refuzul alocării a 500 de miliarde de dolari, sub formă de subvenţii nerambursabile, ţărilor cel mai greu lovite de pandemia de Covid-19,
Cu premierul olandez Mark Rutte reprezentant de frunte, "frugalii" nu acceptă ca aceste granturi să treacă de 350 de miliarde, în total. În plus. Pun condiţii, inclusiv dreptul de a bloca solicitările. Spania şi Italia - ţările care ar fi principalale beneficiare - nu vor ca totalul subvenţiilor să coboare sub 400 de miliarde.
Spiritele s-au încins, iar premierul olandez Rutte a fost arătat cu degetul. Premierul bulgar Boyko Borisov l-a acuzat că acţionează ca poliţistul Europei. Dar cea mai directă şi neaşteptată declaraţie a venit de la premierul maghiar.
Viktor Orban: ”Nu ştiu din ce motive personale prim-ministrul Olandei mă urăşte pe mine, sau Ungaria. Însă atacul lui a fost aspru şi a spus clar că asta se datorează faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă domnia legii şi trebuie să fie pedepsită financiar. Dacă un acord este blocat, asta nu mi se datorează mie ci tipului olandez (Mark Rutte). Tipul olandez este adevăratul responsabil pentru toată harababura asta”.
Potrivit unor surse diplomatice, la un moment dat, scos din fire, preşedintele Macron ar fi bătut cu palma în masă. I-a acuzat pe cei patru "frugali" de rea voinţă şi ar fi ameninţat că pleacă de la negocieri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: negocieri, lideri, Olanda, bruxelles, controverse, summit UE,
Dată publicare:
20-07-2020 20:05