A murit Almudena Grandes, scriitoarea al cărei roman erotic a stârnit un mare scandal
Scriitoarea şi jurnalista spaniolă Almudena Grandes, care a lăsat posterităţii în special un roman erotic şi a provocat senzaţie cu o istorie a Spaniei contemporane, a încetat din viaţă, sâmbătă.
Anunțul a fost făcut de premierul Pedro Sanchez, care a omagiat "un reper al timpului nostru", informează AFP.
În vârstă de 61 de ani, Almudena Grandes anunţase în luna octombrie că suferă de cancer.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Pierdem unul din scriitorii de referinţă ai timpului nostru. Angajată, curajoasă şi care a povestit istoria noastră recentă dintr-o perspectivă progresistă. Memoria ta, munca ta, vor fi mereu cu noi, Almudena Grandes", a scris pe Twitter şeful guvernului spaniol.
"Ne luăm rămas bun cu mare greutate de la Almudena Grandes, o naratoare fundamentală a literaturii spaniole, plecată mult prea devreme. Almudena Grandes a portretizat cu măiestrie istoria noastră recentă şi a dat o voce celor care nu au avut-o niciodată", a salutat pe Twitter Institutul Cervantes, la care scriitoarea a fost invitată de mai multe ori, în diverse părţi ale globului.
Născută la Madrid în 1960, Almudena Grandes s-a făcut cunoscută cu un roman erotic care a făcut scandal în 1989,"Las edades de Lulu", poveste care a fost ecranizată. Povestea unei tinere de la o școală catolică care își începe viața sexuală ghidată de un prieten de-al fratelui său. De-a lungul timpul, ea îl ca reîntâlni pe Pablo, care îi va arătă posibilități erotice nebănuite.
În 1991 a publicat un alt gen de roman,"Te llamaré viernes", o poveste de dragoste între marginalizaţi într-un Madrid ostil, apoi, în 1994, "Malena es un nombre de tango", roman aclamat în care a tratat una din temele sale recurente: o tânără imperfectă şi rebelă care se luptă să îşi găsească locul în lume împotriva normelor sociale. Şi acest roman a fost ecranizat.
În 2010, Almudena Grandes s-a angajat într-un proiect ambiţios: şase volume în care relatează anii de după Războiul Civil din Spania.
Scria regulat editoriale pentru cotidianul El Pais, iar la jumătatea lunii octombrie a scris despre cancerul cu care fusese diagnosticată."A trebuit să scriu articole foarte complicate în viaţa mea. Niciunul ca acesta", nota ea."Totul a început cu puţin peste un an în urmă: un control de rutină, o tumoare malignă, un prognostic bun şi o luptă".
Activistă pentru multe cauze, în 2010 l-a apărat pe judecătorul Baltazar Garzon, acuzat că a dorit să investigheze crime amnistiate de regimul franchist şi a semnat un protest alături de cineastul Pedro Almodovar şi de poetul comunist Marcos Ana.