A inceput procesul soldatilor sudanezi care ar fi violat lucratori umanitari. Trupele ONU, acuzate ca nu au intervenit
Treisprezece soldati ONU din Sudanul de Sud sunt acuzati ca, in data de 11 iulie 2016, au violat cinci lucratori umanitari straini si le-au ucis un coleg.
Cei treisprezece soldati acuzati au aparut marti in fata judecatorilor Tribunalului Militar, care privesc intreaga situatie ca pe un test pentru autoritati de a judeca si pedepsi crimele de razboi.
Actiunea agresorilor a fost catalogata ca fiind cel mai mare atac indreptat impotriva personalului umanitar care a avut loc in timpul razboiului civil din Sudanul de Sud.
Martorii, intervievati de jurnalistii de la Reuters, sustin ca soldatii inarmati au atacat hotelul Terrain din capitala Juba. Victimele sustin ca au contactat unitatile de mentinere a pacii din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, stationate la o mila distanta de locul unde s-a savarsit atacul, insa nimeni n-a venit.
Ca urmare a acestui scandal, seful militar al unitatilor de mentinere a pacii din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a fost concediat, iar liderul politic a demisionat.
"Ceea ce pune presiune asupra instantei este modalitatea in care trebuie abordat acest caz", a declarat procurorul-sef Abukuk Mohammed Ramadan.
Oficialii Organizatiei Natiunilor Unite si activistii pentru Drepturile Omului reclama frecvent abuzuri savarsite de catre membrii armatei, cat si de rebeli indreptate impotriva populatei civile. Oficialii sustin ca de la inceputul declansarii razboiului civil, in anul 2013, au fost raporate cazuri de crima, tortura si violuri, insa cei acuzati nu au fost pedepsiti.
Managerul Hotelului Terrain, unde a avut loc atacul, a declarat in fata judecatorilor ca "intre 50 si 100" de soldati au sosit la hotel si au inceput sa-l praduiesca o ora mai tarziu.
"Cinci femei, care lucrau in cadrul organizatiilor umanitare, au fost apoi violate", a marturisit Mike Woodward, managerul hotelului.
13 #SouthSudan soldiers on trial over #rape of foreign aid workers, #murder in July rampage https://t.co/qdA44zZGOz pic.twitter.com/v3zRVAq7a2
— The Straits Times (@STcom) 30 mai 2017
Peter Malual, avocatul apararii, a respins acuzatiile, motivand ca dovezile aduse de Woodward nu sunt suficiente pentru a dovedi faptele.
"Din cate stiu, in zona exista un conflict deschis, iar rebelii sunt cei care controleaza zona", sustine avocatul Malual.
Procurorii sustin ca, daca li se va dovedi vinovatia, ucigasii vor primi o pedeapsa de cel putin 10 ani de inchisoare si se vor vedea nevoie sa plateasca despagubiri familiei victimei.
Conflictul, care s-a propagat pe durata a trei ani, a fracturat tara pe baza de considerente etnice, astfel Kiir este o etnie Dinka, iar Machar este una Nuer. Razboiul a fortat un sfert din populatia civila sa-si paraseasca locuintele.
Oficialii Curtii au declarat ca procesul va fi reluat pe data de 6 iunie.
De curand, Natiunile Unite au suspendat un militar roman, care facea parte din trupele de mentinere a pacii. Acesta este acuzat ca a lasat insarcinata si a abuzat sexual o minora din Republica Democrata Congo.