A inceput procesul soldatilor sudanezi care ar fi violat lucratori umanitari. Trupele ONU, acuzate ca nu au intervenit

viol

Treisprezece soldati ONU din Sudanul de Sud sunt acuzati ca, in data de 11 iulie 2016, au violat cinci lucratori umanitari straini si le-au ucis un coleg.

Cei treisprezece soldati acuzati au aparut marti in fata judecatorilor Tribunalului Militar, care privesc intreaga situatie ca pe un test pentru autoritati de a judeca si pedepsi crimele de razboi.

Actiunea agresorilor a fost catalogata ca fiind cel mai mare atac indreptat impotriva personalului umanitar care a avut loc in timpul razboiului civil din Sudanul de Sud.

Martorii, intervievati de jurnalistii de la Reuters, sustin ca soldatii inarmati au atacat hotelul Terrain din capitala Juba. Victimele sustin ca au contactat unitatile de mentinere a pacii din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, stationate la o mila distanta de locul unde s-a savarsit atacul, insa nimeni n-a venit.

Ca urmare a acestui scandal, seful militar al unitatilor de mentinere a pacii din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a fost concediat, iar liderul politic a demisionat.

Citește și
casti albastre
Militar roman din "Castile Albastre", acuzat ca abuzat sexual o minora. Ce se intampla acum cu tanara, care a ramas gravida
Un constănțean a vrut să retragă bani de la un bancomat, dar tranzacția a dat eroare. Ce s-a întâmplat la scurt timp

"Ceea ce pune presiune asupra instantei este modalitatea in care trebuie abordat acest caz", a declarat procurorul-sef Abukuk Mohammed Ramadan.

Oficialii Organizatiei Natiunilor Unite si activistii pentru Drepturile Omului reclama frecvent abuzuri savarsite de catre membrii armatei, cat si de rebeli indreptate impotriva populatei civile. Oficialii sustin ca de la inceputul declansarii razboiului civil, in anul 2013, au fost raporate cazuri de crima, tortura si violuri, insa cei acuzati nu au fost pedepsiti.

Managerul Hotelului Terrain, unde a avut loc atacul, a declarat in fata judecatorilor ca "intre 50 si 100" de soldati au sosit la hotel si au inceput sa-l praduiesca o ora mai tarziu.

"Cinci femei, care lucrau in cadrul organizatiilor umanitare, au fost apoi violate", a marturisit Mike Woodward, managerul hotelului.

Peter Malual, avocatul apararii, a respins acuzatiile, motivand ca dovezile aduse de Woodward nu sunt suficiente pentru a dovedi faptele.

"Din cate stiu, in zona exista un conflict deschis, iar rebelii sunt cei care controleaza zona", sustine avocatul Malual.

Procurorii sustin ca, daca li se va dovedi vinovatia, ucigasii vor primi o pedeapsa de cel putin 10 ani de inchisoare si se vor vedea nevoie sa plateasca despagubiri familiei victimei.

Conflictul, care s-a propagat pe durata a trei ani, a fracturat tara pe baza de considerente etnice, astfel Kiir este o etnie Dinka, iar Machar este una Nuer. Razboiul a fortat un sfert din populatia civila sa-si paraseasca locuintele.

Oficialii Curtii au declarat ca procesul va fi reluat pe data de 6 iunie.

De curand, Natiunile Unite au suspendat un militar roman, care facea parte din trupele de mentinere a pacii. Acesta este acuzat ca a lasat insarcinata si a abuzat sexual o minora din Republica Democrata Congo.

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Citește și...
Masacru la o baza militara din Libia. Jihadistii ar fi colaborat cu guvernul impotriva fortelor
Masacru la o baza militara din Libia. Jihadistii ar fi colaborat cu guvernul impotriva fortelor "Armatei Nationale". VIDEO

Cel putin de 140 oameni au murit intr-un atac asupra bazei aeriene Brak El-Shati din centrul Libiei, controlata de o factiune ce se opune guvernului recunoscut de comunitatea internationala.

Militar roman din
Militar roman din "Castile Albastre", acuzat ca abuzat sexual o minora. Ce se intampla acum cu tanara, care a ramas gravida

Un militar roman din trupele de mentine a pacii e acuzat ca a lasat insarcinata si a abuzat sexual o minora in Congo.

Ambasadoarea SUA la ONU:
Ambasadoarea SUA la ONU: "Cetateanul american Tony Kim a fost luat ostatic pentru ca Phenianul sa arate ca este puternic"

Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, a declarat in cateva interviuri televizate ca retinerea profesorului american Tony Kim (de origine coreeana) de catre Coreea de Nord este o incercarea a acestui stat "de a-si arata puterea din nou".

ONU cere Coreei de Nord sa inceteze testele nucleare. Rusia s-a opus initial adoptarii unei rezolutii
ONU cere Coreei de Nord sa inceteze testele nucleare. Rusia s-a opus initial adoptarii unei rezolutii

 Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi o rezolutie prin care condamna ferm ultimul tir de racheta nord-coreean si ameninta regimul stalinist cu noi sanctiuni, in urma unui compromis cu Rusia, relateaza AFP.

Recomandări
Cât costau benzina și motorina luni dimineață, după majorare. „Nişte preţuri de Dubai”
Cât costau benzina și motorina luni dimineață, după majorare. „Nişte preţuri de Dubai”

Luna iulie a venit cu scumpiri la pompă. De luni plătim cu 20 de lei mai mult pentru un plin la mașină.

Vezi subiectele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III
Vezi subiectele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III

Absolvenții de liceu care susțin examenul de Bacalaureat 2024 dau astăzi proba la Limba și literatura română. 

1 iulie nu aduce numai scumpiri. Se ieftinesc creditele, dar numai pentru moment
1 iulie nu aduce numai scumpiri. Se ieftinesc creditele, dar numai pentru moment

1 iulie vine cu scumpiri, de exemplu pentru carburanți sau gaze naturale, dar și cu vești un pic mai bune. IRCC, indicele care stă la baza celor mai multe credite ipotecare cu dobândă variabilă, scade ușor începând de luni.