A doua zi a bataliei pentru Rakka. Statul Islamic ar fi declarat stare de urgenta in capitala sa, Turcia se opune operatiunii
Rebelii din Fortele Democratice Siriene isi continua ofensiva impotriva capitalei ISIS din Siria, insa sprijinul Statelor Unite nu este complet asigurat, in conditiile in care Turcia e ostila unei victorii kurde.
Luptatorii SDF si cei ale Statului Islamic continua luni confruntarile la nord de Rakka, in cadrul operatiunii “Mania Eufratului”, ce ar trebui sa duca la eliberarea orasului sirian transformata in capitala ISIS.
Bilantul primei zile a ofensivei
Fortele rebelilor sirieni, compuse in principal din kurzi, ataca pe doua directii, dinspre Ein Issa si Suluk, iar in prima zi, sustin surse din SDF, au avansat aproape 10 kilometri.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, rebelii au inregistrat pierderi in cadrul unor atacuri cu vehicule-capcana intreprinse de militantii islamisti. Pe de alta parte, Comandamentul SUA, care sustine aerian operatiunea, afirma ca 12 “unitati tactice” ale ISIS si 6 “pozitii de lupta” au fost distruse.
Turcia, ostila cuceririi orasului Rakka de fortele kurde
Sprijinul american nu este insa neconditionat, dupa cum au descoperit rebelii in a doua zi a ofensivei. Washington-ul incearca sa linisteasca Ankara, deoarece turcii se tem ca o victorie in Rakka a coalitiei dominate de kurzi va duce la crearea unui Kurdistan independent.
Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a declarat luni, potrivit Sabah, ca tara sa „nu isi doreste sa vada Rakka, un oras integral arab, cazand in mana unor elemente non-arabe” si a insistat asupra faptului ca SDF este controlat de teroristii PKK. „Americanii isi vor da seama mai devreme sau mai tarziu de aceasta realitate”, a conchis Kurtulmus.
Americanii cauta o cale de mijloc
La randul lor, oficialii americani au dat asigurari sunt in "strans contact" cu Turcia pentru a coordona ofensiva asupra orasului Rakka, a afirmat emisarul american pe langa coalitia internationala impotriva ISIS, Brett McGurk, citat de AFP. "Din acest motiv seful statului-major american interarme s-a aflat astazi la Ankara", a declarat Brett McGurk, adaugand ca SUA doresc ca ofensiva asupra orasului Raqqa sa fie "cat mai coordonata posibil". "Suntem in contact permanent cu toti cei care intervin", a adaugat oficialul american, recunoscand ca situatia este "complexa in Siria".
Si seful Pentagonului, Ashton Carter, a fost rezervat. „Batalia nu va fi usoara si va fi mult de munca”, a spus el. Ulterior, seful coalitiei anti-ISIS, generalul Stephen J. Townsend, a precizat ca operatiunea impotriva Rakka are ca scop doar izolarea islamistilor de Mosul, in contexul ofensivei pentru recucerirea acestui oras. El a recunoscut ca operatiunea kurzilor beneficiaza de suportul aerian al coalitiei, dar a spus ca elementele arabe din SDF vor juca un rol-cheie in ofensiva. De asemenea, aviatia britanica si cea franceza si-ar fi oferit sprijinul kurzilor.
Presa oficiala rusa incearca sa intretina tensiunile intre Turcia si SUA, afirmand ca militari americani ar fi fost fotografiati luand parte la operatiunile fortelor kurde. Pe de alta parte, surse siriene afirma ca, tocmai pentru a evita o criza diplomatica, kurzii vor duce doar operatiunile din jurul orasului, asaltul asupra acestuia urmand sa fie dat de gruparea araba Liwa Thuwar, care ar fi antrenata de americani
ISIS se pregateste de asediu
Televiziunea iraniana al-Alam afirma luni ca Statul Islamic a declarat stare de urgenta in Rakka. „Teroristii au sapat transee in jurul orasului si le-au umplut cu titei, iar daca SDF se apropie, le vor da foc”, afirma sursele citate de iranieni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, atac, siria, armata, ofensiva, statul islamic, kurzi, raqqa, SDF, rakka,
Dată publicare:
07-11-2016 15:09