A doua audiere a lui Zuckerberg, foarte tensionată. ”Mă dezamăgește răspunsul”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 12 Aprilie 2018 18:47
Categorie: Stiri externe

Mark Zuckerberg a lăsat întrebări fără răspuns la capătul unei audieri de peste patru ore în faţa aleşilor din Camera Reprezentanţilor.

Zuckerberg a recunoscut că şi datele lui au ajuns pe mâinile companiei Cambridge Analytica şi a promis măsuri pentru ca situaţia să nu se repete.

Pe de altă parte, şeful Facebook a apărat modelul de afaceri al companiei bazat pe vânzarea de publicitate şi s-a declarat convins că, la un moment dat, compania lui va ajunge să se supună unor reguli create de stat.

Două zile la rând, aproape 10 ore "față în față" cu aleșii din Congres. În prima zi, Zuckerberg a stat, confortabil, pe o pernă, care i-a mai adăugat câțiva centimetri de prestanță. Dar imaginile care s-au viralizat în mediul online au stârnit multe comentarii ironice. Alţii l-au comparat cu un personaj din Star Trek, mai mult decât robot decât om.

Miercuri, în cursul audierilor din Camera Reprezentanților, fondatorul Facebook a recunoscut că şi el s-a aflat printre cei ale căror date au fost utilizate, contrar regulilor, de compania de consultantă Cambridge Analytica

Politician: "Datele dumneavoastră au fost vândute unor terţi rău intenţionaţi? Mă refer la datele dumneavoastră personale."
Mark Zuckerberg: “Da."

Mark Zuckerberg a explicat că a fost greşeala companiei Facebook, pe care şi-o asumă, pentru că nu a verificat dacă datele colectate printr-o aplicaţie ce oferea un test de personalitate au fost şterse, în 2015.

Mark Zuckerberg, şeful Facebook: "Una dintre principalele lecţii învăţate e că nu-i putem crede pe cuvânt pe dezvoltatori. Trebuie să ne asigurăm că şterg datele colectate."

Audierea din Camera Reprezentanţilor a fost mai tensionată decât cea din Senat.

Kathy Castor, membru al Camerei Reprezentanţilor: "Urmăriţi activităţile tuturor pe internet. Strângeţi datele medicale ale celor care folosesc internetul, fie că sunt sau nu utilizatori de Facebook. Am dreptate?"

Mark Zuckerberg: "Da, strângem date în scopuri de securitate."

Ben Lujan: “Ați spus că fiecare își poate controla datele, dar colectați date ale unor persoane care nici măcar nu sunt utilizatori de Facebook, care nu au acceptat niciodată un acord de consimțământ.”

Acest congresman s-a referit la așa-numitele "profile din umbră", care colectează chiar datele unor persoane FĂRĂ cont de Facebook.

Pe pagina de suport exista o explicaţie care, însă, de multe ori trece neobservată - "Dacă ești conectat pe Facebook și vizitezi un site web pe care se găsește butonul Like, browserul ne trimite informații despre vizita ta".

Aleşii din Camera Reprezentanţilor au părut mai bine pregătiţi la capitolul tehnologie decât colegii din Senat.

Frank Pallone, congresman democrat de New Jersey: "Vă puteţi lua angajamentul să modificaţi setările implicite folosite de unii utilizatori ca să reduceţi cât mai mult volumul de date personale colectate? Nu cred că e dificil să acceptaţi, asta dacă nu îmi scapă mie ceva."

Mark Zuckerberg, şeful Facebook: "Domnule congresman, vorbim de o chestiune complexă care merită un răspuns mai amplu."

Frank Pallone, congresman democrat de New Jersey: "Mă dezamăgeşte răspunsul dumneavoastră."

Un alt congresman l-a pus în dificultate pe Zuckerberg când i-a arătat anunţuri publicate chiar zilele trecute, prin care se vând analgezice pe bază de opiu sau antidepresive, fără reţetă.

Mark Zuckerberg, şeful Facebook: "Sunt mai multe secţiuni de conţinut care trebuie verificate mai bine."

În concluzie - remarca jurnaliştii şi experţii - Zuckerberg a fost evaziv, a spus mai mult generalităţi şi nu a explicat clar ce măsuri va lua Facebook pentru a proteja mai bine datele utilizatorilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

iLikeIT. Problema pe care Facebook o are cu răspândirea știrilor false
Notițele lui Zuckerberg de la audierea din Congres. Ce nu a apucat să spună
A doua zi de audieri a lui Zuckerberg: „Și datele mele au fost folosite”
VIDEO PROTVPLUS.RO