A apărut prima rulotă alimentată în totalitate cu energie solară. Poate atinge peste100 km/h
O nouă mașină a viitorului își face loc pe șosele. Este vorba despre o rulotă alimentată doar cu energie solară, care poate atinge și 120 de kilometri pe oră.
Inventatorii, studenți olandezi, spun că este o adevărată casă pe roți. Momentan se află în faza de testare, așa că a pornit într-o călătorie de probă de 3.000 de kilometri, din Franța până în Spania.
Aceasta este prima rulotă din lume alimentată în totalitate cu energie solară. Într-o zi însorită poate parcurge 730 de kilometri, iar dacă vremea nu e tocmai prietenoasă, se va opri după 600 de kilometri.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Cei 22 de studenți ai Universității de Tehnologie din Eindhoven care au realizat-o au numit-o "Stella Vita". În interior are un pat și o mini bucătărie.
Planul este să parcurgă 3.000 de kilometri. Momentan și-a început călătoria din Olanda pe un trailer. Prima oprire a făcut-o la Paris. De aici va fi independentă până la destinația finală - un oraș din sudul Spaniei. Cei care au inventat-o spun că panourile solare montate pe acoperiș generează suficientă energie pentru a-i oferi autonomie totala.
Tijn Ter Horst, student la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven: "Capacitatea totală a bateriei este de 60 de kilowați/oră și avem o suprafață solară de 17 metri pătrați și jumătate, care este destul de mare. Cam tot atât poate avea și o casă".
Studenții olandezi spun că rulota creată de ei face parte dintr-un plan de combatere a schimbărilor climatice. Dacă își va încheia misiunea fără prea multe probleme tehnice, vehiculul ar putea ajunge pe piață în următorii 5 ani, estimeaza specialiștii.