A ajutat SUA sa il gaseasca pe Osama, iar acum plateste scump. Povestea unui medic din Pakistan
Secretarul american al Apararii Leon Panetta si-a exprimat vineri "ingrijoarea" fata de situatia unui medic pakistanez, Shikal Afridi, care a ajutat Statele Unite sa il gaseasca pe Osama bin Laden si care este acuzat de tradare in tara sa, relateaza AFP.
Intr-un interviu pentru postul american CBS, Leon Panetta a dezvaluit ca acest medic, Shikal Afridi, arestat in Pakistan, lucra in realitate pentru serviciile americane de informatii, sub acoperirea efectuarii unor anchete de sanatate la Abbottabad, orasul-garnizoana in care Osama ben Laden a fost ucis de fortele speciale americane pe 2 mai.
"Sunt foarte ingrijorat si as vrea sa aflu ce au facut pakistanezii cu acest individ (...) care, in realitate, ajuta la furnizarea de informatii care au fost foarte utile in operatiunea" de eliminare a liderului retelei teroriste Al-Qaida, a declarat Panetta, fost director al Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA).
Doctorul Shikal Afridi, arestat si inculpat pentru tradare in Pakistan, efectua teste ADN cu scopul de a verifica prezenta la Abbottabad a lui Osama ben Laden si de a se asigura cu privire la identitatea acestuia.
"El nu a tradat in niciun caz Pakistanul. Pakistanul si Statele Unite fac front comun impotriva terorismului (...), iar eu cred ca a adopta asemenea masuri impotriva cuiva care a ajutat in lupta impotriva terorismului reprezinta o adevarata eroare din partea lor (pakistanezilor)", a apreciat seful Pentagonului.
Leon Panetta a mai spus ca el crede in continuare ca cineva de rang inalt din Pakistan stia unde se ascundea Osama ben Laden inainte ca americanii sa il gaseasca, dar ca nu detine "dovada indiscutabila" in acest sens.
El a relevat ca, potrivit informatiilor, elicoptere militare pakistaneze au survolat casa lui Osama ben Laden, protejata de pereti inalti de aproape cinci metri.
"Am putea sa ne gandim ca cineva si-ar fi spus: «dar ce se intampla, oare, acolo (in aceasta casa)?»", a mai declarat el.
Raidul american a declansat o racire a relatiilor dintre Washington si Islamabad, un aliat-cheie in "razboiul impotriva terorismului" declansat de americani la sfarsitul lui 2001. Puternica armata pakistaneza reproseaza Statelor Unite ca nu au avertizat-o in legatura cu atacul si ca au incalcat, astfel, suveranitatea tarii.