40 de morți în SUA din cauza unei maladii legate de atacurile din 11 septembrie 2001


Ultimul update: Luni 31 Decembrie 2018 19:19
Data publicarii: Luni 31 Decembrie 2018 19:15
Categorie: Stiri externe
11 septembrie

În jur de 40 de persoane care au trăit şi au lucrat în apropiere de turnurile gemene când teroriştii le-au dărâmat în urmă cu 18 ani au murit începând din septembrie de o maladie legată de 9/11, scrie New York Daily News, conform Agerpres.

Aceasta reprezintă o rată de aproximativ 10 decese pe lună.

"De fiecare dată când cineva moare, moare o parte din mine", a declarat supravieţuitorul atacurilor din 11 septembrie 2001 şi fost expert în demolări John Feal. "Poate fi o săptămână fără niciun deces şi apoi să aibă loc patru într-o săptămână. E ciudat", a adăugat el.

Potrivit lui Feal, la rata actuală, numărul de decese de o boală legată de 9/11 până în septembrie 2019 va depăşi 163 - totalul acumulat între 1 septembrie 2017 şi 1 septembrie anul curent, considerat cel mai ridicat bilanţ anual de decese având legătură cu World Trade Center după atacurile teroriste.

În acelaşi timp, a crescut numărul de victime care suferă de efectele toxice ale atacurilor teroriste, după ce au luat parte la eforturile de transformare a sitului Ground Zero şi care cer despăgubiri din partea Fondului federal de compensare a victimelor de la 11 septembrie (VCF) pentru cheltuieli pentru tratamente.

Până la sfârşitul lunii noiembrie, 41.729 de cereri eligibile pentru compensaţii au fost depuse la VCF - cu 3.000 mai multe, faţă de cele 38.502 de victime care au depus cereri până la sfârşitul lunii august.

La fiecare dată de 11 septembrie, Feal adaugă numele celor care au murit de o maladie legată de 9/11 în timpul acelui an pe zidul memorial Wall of Heroes în Nesconset, Long Island. Toţi cei înscrişi erau fie în apropierea World Trade Center când a fost distrus sau au luat parte la eforturile de salvare şi recuperare după atac şi au obţinut tratamente prin programul de sănătate WTC, murind de o boală tratată de acest program.

"De fiecare dată când cineva moare de o boală din 9/11, este o suferinţă de familie", a spus Feal. "Dar există atât de multă lipsă de empatie pentru comunitatea 9/11", a notat el.

Feal, alături de alţi supravieţuitori ai atacurilor din 9/11, intenţionează să transforme 2019 în anul supravieţuitorului de la WTC. Începând din ianuarie, el şi o echipă de supravieţuitori vor să obţină extinderea VCF.

Fondul de 7,3 miliarde de dolari este programat să expire în 2020, însă atât de multe victime au cerut compensaţii încât există îngrijorări că fondul va rămâne fără bani înainte de termenul limită. În februarie, se aşteaptă ca acest deficit să afecteze plăţile şi cei care aplică în prezent să primească mai puţin decât aceia care au aplicat în urmă cu un an pentru aceeaşi boală.

În octombrie, un grup bipartizan de parlamentari a introdus proiecte de lege atât în Senat, cât şi Congres de extindere şi finanţare completă a VCF.

Se estimează că 90.000 de persoane au ajuns la început la WTC în urma atacului. În plus, 400.000 de supravieţuitori trăiau şi lucrau în zonă la vremea respectivă.

Mai mult de 180 de angajaţi ai Departamentului federal de pompieri din New York (FDNY) au murit din cauza bolilor provocate de praful toxic la Ground Zero după atacul terorist, când 343 de membri ai departamentului au fost ucişi.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
parlamentara
Parlamentar exmatriculat de la facultate după ce a plătit sosii să dea examene în locul său
Ceremonia de numire a Codruței Kovesi în funcția de procuror șef-european. VIDEO
Ce spune prim-ministrul bulgar despre camionul cu morți din Marea Britanie
Donald Trump a anunţat ridicarea sancțiunilor impuse Turciei din cauza invaziei din Siria
Boris Johnson nu dorește o amânare a Brexit. Ce i-a transmis lui Donald Tusk
S-au trezit nervoşi din somn din cauza pisicilor care se jucau. De ce animalele au ajuns acum eroi
Kim Jong Un a ordonat demolarea unor clădiri "mizerabile" construite de Coreea de Sud
Kim Jong-Un a ordonat demolarea unor clădiri "mizerabile" construite de Coreea de Sud
Rusia a trimis trupe la granița dintre Turcia și Siria. Reacția lui Donald Trump
Momente de panică la Geneva. Un sirian și-a dat foc în fața sediului ONU
Ultimatumul dat de Erdogan. Kurzii au 6 zile ca să se îndepărteze de granița turco-siriană
Cocaină de 750 de milioane de dolari, descoperită pe o ambarcațiune din Panama
Ce a făcut un bărbat pentru a-i îndeplini visul logodnicei decedate