35 de lideri ai planetei ar fi avut telefoanele ascultate de catre NSA, anunta The Guardian
Un oficial al administratiei americane a transmis numerele de telefon a 35 de lideri ai planetei Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), care le-a pus sub ascultare, a dezvaluit joi The Guardian citand documente oferite de Edward Snowden.
Aceste informatii intervin in contextul in care Germania se arata scandalizata de dezvaluirile referitoare la o posibila supraveghere de catre Statele Unite a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Reactionand la indignarea Berlinului, Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a refuzat sa comenteze daca serviciile secrete americane au interceptat in trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit noilor documente publicate in cotidianul britanic, NSA "a interceptat convorbirile telefonice a 35 de lideri ai planetei, dupa ce un oficial al administratiei americane i-a transmis numerele de telefon".
La originea acestor dezvaluiri se afla fostul consultant al NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia.
Potrivit acestui document intern, care dateaza din 27 octombrie 2006, NSA "incurajeaza oficiali de rang inalt din cadrul Executivului sa partajeze agendele lor de adrese cu agentia".
Unul dintre acesti oficiali a transmis NSA "200 de numere, dintre care 35 ale liderilor planetei", mentioneaza membri NSA intr-un document. Totusi, ei subliniaza ca aceste interceptari au dat putine rezultate.
The Guardian sustine ca a contactat administratia Obama in legatura cu acest document, dar aceasta a refuzat sa comenteze.
Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, a declarat ca nu va comenta "acuzatiile specifice care au fost facute", in legatura cu posibila interceptare in trecut a convorbirilor telefonice ale lui Merkel.
"SUA nu monitorizeaza si nu vor monitoriza comunicatiile cancelarului german"
Purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, Jay Carney, a declarat ca nu va comenta "acuzatiile specifice care au fost facute". Miercuri, Carney afirmase ca "Statele Unite nu monitorizeaza si nu vor monitoriza comunicatiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activitati in trecut.
Carney a mentinut joi aceasta formulare. "Nu am nimic in plus de spus. Vom analiza modul in care colectam datele prin serviciile de informatii pentru a ajunge la un echilibru intre preocuparile in materie de securitate ale cetatenilor americani si ale aliatilor si preocuparile privind protejarea vietii private", a explicat oficialul american.
Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificari "totale si sincere" in legatura cu presupusele activitati americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, relateaza AFP. "Asteptam sa se faca lumina, in mod total si sincer" in acest caz, a declarat Westerwelle, dupa convocarea ambasadorului american din Berlin.
"Interceptarea conversatiilor partenerilor apropiati este inacceptabila. Suntem socati. Oamenii care au incredere intre ei nu isi intercepteaza unii altora conversatiile. Daca se intampla acest lucru este afectata prietenia", a continuat seful diplomatiei germane.
Merkel: "Asa ceva nu se face intre prieteni"
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al carei telefon mobil probabil a fost monitorizat de Statele Unite, a declarat ca "spionajul intre prieteni nu se face", cu ocazia venirii la summitul Consiliului European, relateaza AFP.
"Avem nevoie de incredere intre parteneri, iar aceasta incredere trebuie restabilita. Aceasta situatie cu supravegherea vizeaza toti cetatenii", a spus Merkel.
"Nu putem accepta in niciun caz acest spionaj sistematic, va trebui sa luam masuri", a declarat, la randul sau, premierul Belgiei, Elio du Rupo.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel ca serviciile de informatii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, dupa ce Berlinul a cerut clarificari in legatura cu aceasta posibilitate.
Biroul cancelarului german a comunicat miercuri ca exista informatii ca telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane.
In acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificari. "Cancelarul i-a transmis presedintelui Obama ca, daca informatiile se vor confirma, aceasta situatie este total inacceptabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german.
Zilele trecute, presa a dezvaluit activitati intense ale Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA) de interceptare a telefoanelor cetatenilor francezi, Parisul catalogand actiunile drept "inacceptabile". In august, presa a dezvaluit activitati de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE si din tari europene, inclusiv germani.
Schulz cere suspendarea negocierilor UE-SUA privind acordul de liber-schimb din cauza spionajului
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cere, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor intre UE si SUA pentru acordul de liber-schimb, in contextul acuzatiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane.
"Cred ca trebuie sa suspendam acum negocierile" pe tema acordului de liber-schimb, a declarat, conform agentiei ANSA, Martin Schulz la inceperea reuniunii Consiliului European.
"Exista anumite standarde si criterii care trebuie respectate, altfel nu are sens sa mai discutam unii cu altii", a adaugat Schultz.
Summitul Consiliului European a inceput joi, la Bruxelles, fiind dominat de scandalul declansat de amploarea activitatilor de spionaj ale serviciilor secrete americane.