31 de copii au revenit în Ucraina după ce fuseseră duşi ilegal în Rusia din teritoriile ocupate de Moscova
Treizeci şi unu de copii au revenit în Ucraina după ce fuseseră duşi ilegal în Rusia din teritoriile ocupate de Moscova, a anunţat, sâmbătă, pe reţelele sociale organizaţia neguvernamentală Save Ukraine.
„Astăzi, primim acasă încă 31 de copii care au fost luaţi ilegali de ruşi din teritoriile ocupate”, a scris Mikola Kuleba, un responsabil al organizaţiei, transmite AFP, citată de Agerpres.
Aceşti copii au fost luaţi în Rusia din regiunile Harkov şi Herson, a detaliat ONG-ul, a cărui misiune principală este să combată ceea ce a calificat drept „deportări” de copii ucraineni.
Potrivit ONG-ului, copiii, care purtau valize şi rucsacuri, au traversat frontiera pe jos vineri, împreună cu apropiaţi, apoi s-au urcat într-un autobuz pentru a-şi continua călătoria.
Mykola Kuleba le-a salutat pe „mamele eroine” venite să îşi caute copiii, şi a afirmat că a fost misiunea „cea mai dificilă” pe care a avut-o organizaţia până acum.
O femeie în vârstă care urma să aducă doi nepoţi a decedat cu această ocazie din cauza „stresului”, a spus el, scriind pe Facebook că femeile ucrainene au fost supuse unui „interogatoriu de 13 ore” de către serviciul de securitate rus FSB.
Autorităţile de la Kiev estimează că peste 16.000 de copii din Ucraina au fost „răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei în Ucraina, şi mulţi ar fi fost daţi în plasament.
Moscova neagă aceste acuzaţii, afirmând că a „salvat” copii ucraineni îndepărtându-i de zonele de luptă şi a iniţiat proceduri pentru a-i reuni cu familiile lor.
La 17 martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, „prezumat responsabil de crima de război de deportare ilegală” de minori ucraineni „din zonele ocupate ale Ucrainei către Federaţia Rusă”.
Tribunalul de la Haga a emis mandat de arestare şi împotriva Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, pentru motive similare.