Zeci de mii de oameni participă la teste finale pentru vaccinul anti-Covid
30.000 de oameni fac parte din studii clinice aflate în ultima fază de testare pentru vaccinul anti-Covid.
Anunțul a venit de la directorul departamentului de Studii Clinice al Agenției Europene a Medicamentului la audierea organizată la Parlamentul European de comisiile pentru Sănătate și Cercetare.
Fergus Sweeney, director Studii Clinice, Agenția Europeană a Medicamentului: „Această decizie de aprobare a vaccinurilor trebuie să se bazeze doar pe puterea dovezilor științifice privind siguranța, calitatea și eficacitatea vaccinurilor și pe nimic altceva. Așteptăm la date de la 30.000 persoane per vaccin, concentrându-se pe adulți, unii cu comorbidități preexistente și pe cei peste 65 de ani, care sunt cei mai sensibili la boli severe. Autorizația va fi acordată atunci când dovezile arată în mod convingător că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât orice riscuri ale vaccinului.”
Tiemo Wolken, deputat S&D, Germania: „Interesul public este extrem de important pentru noi și mai ales atunci când vine vorba de publicarea rezultatelor din studiile clinice. Iar aici nu există fără transparență. Acest lucru ar putea spori scepticismul la adresa vaccinului și pur și simplu nu ne putem permite asta. Mai mult, aș dori să întreb companiile prezente despre cum intenționează să distribuie la nivel global posibilul vaccin și nu doar către țările mai bogate. Există vreun plan pus în aplicare pentru a se asigura că criza afectează populațiile care vor avea acces la tratamente?”
Robin Shattock, Imperial College London: „Suntem dedicați dezvoltării vaccinului nostru Covid-19, recunoscând că suntem cu toții într-o cursă împotriva virusului și nu unul cu celălalt, o cursă în care cu cât sunt mai multe vaccinuri care pot trece de linia de sosire, cu atât avem o soluție mai bună pentru toată lumea.”
Reprezentanții industriei farma au subliniat faptul că de felul în care va fi perceput acest vaccin, ar putea depinde viitorul vaccinurilor.
Magdalena Rodriguez de Azero, Federația Europeană a Industriei Farmaceutice: „Încrederea în vaccinuri este fragilă în multe țări din Europa și nicio intervenție medicală nu este complet lipsită de riscuri. Pentru Covid vom începe o campanie de vaccinare la o scală fără precedent. Și pot exista efecte adverse legate fie de vaccinul în sine, fie reacții care ar fi avut loc în orice caz, chiar dacă vaccinarea nu ar fi avut loc. Modul în care gestionăm colectiv aceste raportări de reacții adverse va fi esențial pentru consolidarea sau reducerea încrederii în vaccinarea Covid și, probabil, pentru vaccinare în general, în viitor.”
Comisia Europeană a încheiat deja acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid-19.