25 de ani de la masacrul de la Srebenica. 8.000 de bărbați au fost executați de forțele sârbe
Comemorarea a 25 de ani de la genocidul de la Srebrenica este marcată sâmbătă sub umbra pandemiei de COVID-19, care a forţat modificări ale ceremoniei, relatează dpa.
Tot din cauza pandemiei a fost amânate din nou audierile în procesul principalului vinovat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Evenimentul marchează 11 iulie 1995, ziua în care forţele sârbe bosniace au mărşăluit în Srebrenica, o enclavă musulmană de pe teritoriul sârb din Bosnia care se afla sub protecţia ONU.
Bosnia a fost implicată într-un război etnic, cu sârbii împotriva bosniacilor musulmani şi croaţilor între 1992 şi 1995.
Sub comanda lui Ratko Mladic, care aşteaptă judecarea unui apel împotriva unei sentinţe de condamnare pe viaţă pentru genocidul de la Srebrenica, sârbii au ignorat forţele olandeze ale ONU de menţinere a păcii, au separat bărbaţii de restul
populaţiei şi au executat aproximativ 8.000 dintre ei.
Soldaţii au băgat restul locuitorilor în autobuze şi i-au trimis în teritoriul aflat sub control bosniac.
Pandemia de acum a forţat tribunalul pentru crime de război să amâne începerea recursului şi să amâne verdictul până anul viitor, potrivit Agerpres.
Organizatorii memorialului au planificat o mare prezenţă internaţională, inclusiv prinţul Charles al Marii Britanii, dar majoritatea evenimentelor au fost anulate din cauza pandemiei.
Ceremonia principală de la Potocari, lângă Srebrenica, începe la ora 9.30 (7.30 GMT) şi de asemenea este programată îngroparea a nouă victime identificate recent.
Peste 6.640 de victime au fost îngropate în memorialul de la cimitirul din Potocari, cu aproximativ 1.000 încă date dispărute.
Peste unele dintre evenimente s-a sărit din cauza cazurilor de COVID-19. Restul, precum marşurile spre Srebrenica, vor avea loc sub protocoale de siguranţă epidemiologică, au declarat organizatorii.