21 de morți, în Iran, în urma a cinci zile de proteste față de regim
Protestele din Iran iau amploare şi sunt tot mai violente. Numai în noaptea de luni spre marți, nouă oameni au fost ucişi în oraşele din centrul ţării, în urma confruntărilor cu forţele de ordine.
Până acum, cele 5 zile de manifestaţii împotriva regimului politic şi a corupţiei s-au soldat cu 21 de morţi. În prima sa reacţie, liderul suprem, Ayatolahul Khamenei, a dat vina pe „forţele străine" care i-ar încuraja pe iranieni să destabilizeze ţara.
Cele mai sângeroase incidente au avut loc în noaptea de luni spre marți, pe străzile din oraşul Qahderijan, din centrul ţării. Şase manifestanţi au murit în timp ce încercau să ia cu asalt un post de poliţie. Printre victime se numără şi oameni ai legii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Arwa Damon, corespondent CNN: „Potrivit televiziunii de stat, o persoană care voia să creeze turbulenţe a rănit trei poliţişti, iar un al patrulea a fost împuşcat şi ucis de un protestatar înarmat cu o puşcă de vânătoare. Aceste incidente vin după un weekend în care 12 protestatari anti-guvernamentali au fost ucişi sâmbătă, iar alţi 10 duminică.”
Manifestaţiile au avut ca punct de pornire nemulţumirile legate de nivelul de trăi, dar s-au transformat rapid într-o mişcare de contestare a regimului, cea mai amplă de la demonstatiile de după alegerile din 2009, când oamenii au acuzat fraude electorale.
Arwa Damon, corespondent CNN: „Acum vedem pe străzi cetăţeni nemulţumiţi, din diverse pături şi grupuri sociale din toată ţara. Nu există vreun conducător al mişcării, nu există vreun obiectiv clar, ci doar oameni nemulţumiţi de acţiunile puterii din ultimele patru decenii, de fapt.”
Reacţiile internaţionale au fost prompte. Uniunea Europeană a cerut autorităţilor de la Teheran să le garanteze cetățenilor dreptul la proteste de stradă, în timp ce Turcia s-a declarat îngrijorată de situaţie. Preşedintele american, Donald Trump, a publicat mai multe mesaje pe Twitter, în sprijinul demonstranţilor.