20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Vezi VIDEO!

×
Codul embed a fost copiat

Germania aniverseaza doua decenii de la caderea Zidului Berlinului. Diferite festivitati marcheaza aceasta zi importanta pentru istoria Germaniei, dar si a Europei.

Marcarea celor 20 de ani de la caderea Zidului a inceput cu o slujba la Biserica Ghetsemani, unul dintre cele mai cunoscute locuri ale disidentei est-berlineze.

Iata mai jos programul manifestarilor:

15:45 - 17:00 (aprox) - Cancelarul geman Angela Merkel, alaturi de Mihail Gorbaciov si Lech Walesa, au traversat podul Bornholmer.

18:25 - Receptia oferita de presedintele Germaniei, Horst Koehler

Citește și
Violente stradale
Lupte de strada in Berlin!
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

19.00 - Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown, Hillary Clinton si alte oficialitati au ajuns la Poarta Brandenburg, partea estica.

19.55 - 20.25 - Poarta Brandenburg - concert oferit de orchestra condusa de Daniel Barenboim, seful Operei din Berlin.

20:25 - 20:55 - Toti liderii politici prezenti la eveniment au traversat Poarta Brandenburg de la est la vest si au tinut discursuri legate de eveniment.

21:00 - 1000 de piese de domino masive, insirate pe o distanta de aproape 2 kilometri, au fost daramate amintind astfel de caderea Zidului de acum 20 de ani.

22:00 - Focuri de artificii

Despre Zidul Berlinului

O extraordinara explozie de bucurie, pe care nu o mai puteau inabusi nici tunurile cu apa, nici teama de Politia Secreta STASI. Exact cu 20 de ani in urma, est germanii aflau uimiti, dintr-o conferinta televizata a guvernului comunist ca pot calatori liber in Vest. A fost de ajuns ca zeci de mii de oameni sa ia cu asalt punctele de trecere dintre cele doua sectoare.

Dintr-o data zidul lung de 155 de kilometri - dintre care 43 de kilometri treceau prin mijlocul orasului, devenise o simpla insiruire de blocuri de beton si sarma ghimpata. Mii de oameni, pe jos sau in masini, aveau un singur gand - sa-si intalneasca fratii, fara teama de gloantele si bastoanele politiei.

Zidul Rusinii devenise brusc o relicva a Razboiului Rece, la 38 de ani de la ridicarea sa. Constructia a demarat in august 1961, pentru a opri exodul spre Vest al nemtilor din Germania comunista. In iunie 1963, presedintele american JF Kennnedy a vizitat Berlinul Occidental rostind celebrul sau discurs impotriva Zidului.

Astazi, totul a devenit o gluma, mai ales pentru turisti. Pentru berlinezi insa este greu de uitat ca mii de oameni au incercat sa-l treaca in cautarea libertatii. Unii au reusit, altii - nu. Potrivit datelor cunoscute, 270 au fost ucisi si 3200 arestati pentru tentativa de trecere a frontierei.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Berlinul, capitala mondiala a muzicii... pentru o seara
Berlinul, capitala mondiala a muzicii... pentru o seara

10.000 de oameni i-au ascultat pe baietii de la U2 in fata Portii Brandenburg. Aproape de doua ori mai multi i-au urmarit apoi pe uriasa arena O2 din capitala germana, unde irlandezii au fost rasplatiti cu unul dintre Premiile MTV Europe.

Lupte de strada in Berlin!
Lupte de strada in Berlin!

Politistii germani au fost prinsi la mijloc intre doua grupuri rivale de protestatari.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.