20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Vezi VIDEO!
Germania aniverseaza doua decenii de la caderea Zidului Berlinului. Diferite festivitati marcheaza aceasta zi importanta pentru istoria Germaniei, dar si a Europei.
Marcarea celor 20 de ani de la caderea Zidului a inceput cu o slujba la Biserica Ghetsemani, unul dintre cele mai cunoscute locuri ale disidentei est-berlineze.
Iata mai jos programul manifestarilor:
15:45 - 17:00 (aprox) - Cancelarul geman Angela Merkel, alaturi de Mihail Gorbaciov si Lech Walesa, au traversat podul Bornholmer.
18:25 - Receptia oferita de presedintele Germaniei, Horst Koehler
19.00 - Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown, Hillary Clinton si alte oficialitati au ajuns la Poarta Brandenburg, partea estica.
19.55 - 20.25 - Poarta Brandenburg - concert oferit de orchestra condusa de Daniel Barenboim, seful Operei din Berlin.
20:25 - 20:55 - Toti liderii politici prezenti la eveniment au traversat Poarta Brandenburg de la est la vest si au tinut discursuri legate de eveniment.
21:00 - 1000 de piese de domino masive, insirate pe o distanta de aproape 2 kilometri, au fost daramate amintind astfel de caderea Zidului de acum 20 de ani.
22:00 - Focuri de artificii
Despre Zidul Berlinului
O extraordinara explozie de bucurie, pe care nu o mai puteau inabusi nici tunurile cu apa, nici teama de Politia Secreta STASI. Exact cu 20 de ani in urma, est germanii aflau uimiti, dintr-o conferinta televizata a guvernului comunist ca pot calatori liber in Vest. A fost de ajuns ca zeci de mii de oameni sa ia cu asalt punctele de trecere dintre cele doua sectoare.
Dintr-o data zidul lung de 155 de kilometri - dintre care 43 de kilometri treceau prin mijlocul orasului, devenise o simpla insiruire de blocuri de beton si sarma ghimpata. Mii de oameni, pe jos sau in masini, aveau un singur gand - sa-si intalneasca fratii, fara teama de gloantele si bastoanele politiei.
Zidul Rusinii devenise brusc o relicva a Razboiului Rece, la 38 de ani de la ridicarea sa. Constructia a demarat in august 1961, pentru a opri exodul spre Vest al nemtilor din Germania comunista. In iunie 1963, presedintele american JF Kennnedy a vizitat Berlinul Occidental rostind celebrul sau discurs impotriva Zidului.
Astazi, totul a devenit o gluma, mai ales pentru turisti. Pentru berlinezi insa este greu de uitat ca mii de oameni au incercat sa-l treaca in cautarea libertatii. Unii au reusit, altii - nu. Potrivit datelor cunoscute, 270 au fost ucisi si 3200 arestati pentru tentativa de trecere a frontierei.