195 de copii au murit după ce au băut siropuri de tuse contaminate, în Indonezia
Numărul copiilor care suferă de insuficienţă renală acută în Indonezia după ce au băut siropuri de tuse în care erau substanţe nocive a ajuns la 324, dintre care 195 au murit şi 27 sunt încă internaţi în spital.
Anunțul a fost făcut luni de Ministerul indonezian al Sănătăţii, potrivit AFP, citat de News.ro.
Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, a spus Mohammad Syahril, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Bilanţul anterior era de 133 de decese şi fusese comunicat la 21 octombrie.
Indonezia a înregistrat o creştere a cazurilor de insuficienţă renală acută la copii începând cu luna august, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete şi introducerea unei interdicţii generale a vânzării şi prescrierii de siropuri şi medicamente lichide.
Testele au constatat că majoritatea deceselor au fost cauzate de siropuri contaminate cu cantităţi excesive de etilen glicol şi dietilen glicol, două substanţe chimice utilizate în produse industriale, cum ar fi antigelul, a mai spus Syahril.
Autorităţile sanitare au importat până acum 246 de fiole de antidoturi pentru pacienţi, majoritatea fiind furnizate de Singapore şi Australia. Aceste medicamente au dat rezultate semnificative, a precizat Ministerul indonezian al Sănătăţii.
Luna trecută, Agenţia de Supraveghere a Alimentelor şi a Medicamentelor (BPOM) a desemnat cinci siropuri care conţineau niveluri periculoase de substanţe nocive şi a ordonat ca produsele să fie retrase de pe piaţă şi distruse. Agenţia a anunţat apoi o listă de 156 de siropuri fără riscuri de contaminare cu substanţe nocive şi a îndemnat părinţii şi personalul medical să nu folosească medicamente lichide, cu excepţia acestei liste.
Poliţia a deschis o anchetă care viza trei companii farmaceutice locale. Două dintre ele şi-au pierdut temporar licenţa de a produce siropuri medicale. Înainte de acest episod, Ministerul Sănătăţii a observase două sau cinci cazuri de insuficienţă renală acută pe lună.
Indonezia a anunţat acest vârf al deceselor la scurt timp după o tragedie similară petrecută în Gambia, în Africa de Vest, unde au fost înregistrate 66 de decese în rândul copiilor şi s-a deschis o anchetă menită să stabilească dacă aceste decese aveau legătură cu siropurile importate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat la începutul lunii octombrie că a găsit „cantităţi inacceptabile” de dietilen glicol şi etilen glicol în patru siropuri de tuse produse de o companie indiană care au dus la decesul acestor copii în Gambia.