12.000 de oameni au protestat în Spania, nemulțumiți de preţurile locuinţelor. „Ne forţează să plecăm din oraşe”. FOTO&VIDEO
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context în care scumpirile îi fac pe spanioli să se simtă excluşi de pe piaţă, relatează Reuters.
Sub sloganul "Să ai unde locui este un drept, nu o afacere", localnicii au mărşăluit prin capitala spaniolă pentru a revendica scăderea chiriilor şi condiţii de trai mai bune.
12.000 de oameni au ieşit în stradă, conform guvernului spaniol.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
"Spaniolii nu pot trăi în propriile lor oraşe. Ne forţează să plecăm din oraşe. Guvernul trebuie să reglementeze preţurile locuinţelor", a declarat o manifestantă în vârstă de 33 de ani, asistentă medicală.
În iulie, guvernul spaniol a anunţat o campanie vizând închirierile pe termen scurt şi de vacanţă şi intenţionează să-i investigheze pe cei înregistraţi pe platforme ca Airbnb şi Booking.com pentru a verifica dacă au autorizaţiile necesare.
Spania face eforturi pentru a găsi echilibrul între promovarea turismului, o componentă cheie a economiei sale, şi preocupările cetăţenilor faţă de creşterea chiriilor şi orientarea proprietarilor de imobile spre închirierea în scop turistic, mai rentabilă.
Într-o manifestaţie separată duminică la Barcelona împotriva găzduirii Cupei Americii la yachting, manifestanţii au susţinut că acest eveniment a contribuit la creşterea chiriilor şi a numărului de turişti veniţi într-un oraş deja supraaglomerat.
Locuitorii din insulele Canare şi Malaga au organizat şi ei proteste mai devreme în acest an împotriva creşterii numărului de turişti. Sezonierii din industria ospitalităţii au probleme în a găsi unde să locuiască în aceste "hot-spot"-uri turistice, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să doarmă în rulote sau chiar în propriile maşini.